facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Αντιπολίτευση κατά Τσίπρα: Ευτελίζει μέχρι και τη συνταγματική αναθεώρηση για να αποπροσανατολίσει

Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε η αντιπολίτευση μετά την ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το καυτό ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο,  η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να κρύψει την «αποσύνθεση» της κυβέρνησης, και του συστήνει να κάνει υπομονή μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα από την επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικό με τις «ομιχλώδεις» προθέσεις του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Την ανάγκη αλλαγής του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς επισήμανε και το Ποτάμι, το οποίο στάθηκε επίσης στην απουσία σχεδίου τροποποίησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
To KKE, από την πλευρά του, έκανε λόγο για επιχείρηση «αναπαλαίωσης του σάπιου πολιτικού συστήματος», με ενδυνάμωση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων δηλώνει ότι αντιτίθεται στην υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Εκκλησίας και κατήγγειλε ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται διαρκώς από τα κόμματα.
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί φοβάται: «Αρκούσε μία παραδοχή: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λαός τούς κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι».

ΝΔ: Να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα

Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί» υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε μια ειρωνική ανακοίνωση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ωστόσο πρόθυμο να συμπεριλάβει στην αναθεώρηση, ως επόμενη κυβέρνηση, και κάποιες από τις «αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» περί ευθύνης υπουργών.
«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του. Του την φρεσκάρουμε» λέει η Πειραιώς και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης.
«Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.
Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως «άκαιρη» την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και το Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε μάλιστα εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει.
Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται.
Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» καταλήγει η ΝΔ.

ΚΙΝΑΛ: Ομιχλώδης κατάσταση 

«Ο κ. Τσίπρας, τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό. Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στη Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο» δήλωσε  η Φώφη Γεννηματά.
Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης: «Πριν από τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση, την έκανε με τρόπο παρακοινοβουλευτικό, στο περιστύλιο της Βουλής κι από τότε δεν έχουμε δει τίποτα να αλλάζει, ούτε να ανοίγει στο επίπεδο της συζήτησης» δήλωσε ο κ. Χρηστίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό 247.
«Στο τελευταίο μας Συνέδριο, του Κινήματος Αλλαγής, αποφασίσαμε και τις ανάγκες που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η χώρα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρώτα από όλα είναι ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις αναφορικά στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αυτό το οποίο, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει είναι μία ομιχλώδης κατάσταση γύρω από το Σύνταγμα και τις προθέσεις της κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει επιφυλακτικούς, διότι από την Επιστολή του κ. Τσίπρα μέχρι να γίνουν πράγματα, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να συγχρονιστεί το νέο Σύνταγμά μας με τις νέες ανάγκες της εποχής. Αυτό το έχει διατυπώσει η Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά πριν από περίπου 6 μήνες στην επιστολή της. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες, υπάρχει ανάγκη για αλλαγές, όχι, όμως, για επικοινωνιακούς λόγους και κάτω από την ανάγκη του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για να αλλάξουν την ατζέντα πετώντας τη μπάλα σε άλλο γήπεδο.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στους σταθερούς πολιτικούς κύκλους κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ανοίξαμε και τη συζήτηση με την Επιστολή της κ. Γεννηματά πριν από 6 μήνες. Δε μπορεί κανείς να ξαναπαίξει παιχνίδια αντίστοιχα με αυτά του Ιανουαρίου του 2015 με την Προεδρική Εκλογή και επειδή μπροστά μας είναι οι Βουλευτικές Εκλογές κι όλοι κάνουν υπολογισμούς για τις επόμενες, αλλά ενδεχομένως και για τις μεθεπόμενες εκλογές, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η χώρα μας δε μπορεί να ξαναμπεί σε κανένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, σε εξαιρετικά δύσκολες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς συνθήκες, ενόψει της Προεδρικής Εκλογής» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Ποτάμι: ο ΣΥΡΙΖΑ στρουθοκαμηλίζει για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Από την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσιάζει η τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ποταμιού.
 «Τη στιγμή που δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά φεύγουν για άλλες χώρες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει.
»Το Ποτάμι έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία προβλέπει μεταξύ άλλων: Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης αλλά να μην ανατρέπονται και οι πολιτειακές ισορροπίες με απευθείας εκλογή του. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.
Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Η χώρα δεν πρέπει να χάσει κι άλλο χρόνο» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού

ΚΚΕ: Αναπαλαίωση του σάπιου πολιτικού συστήματος

«Μια ακόμη “προσφορά” του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα απ’ τη “δικαίωση” των μνημονίων, είναι κι ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και απ’ τη συνταγματική αναθεώρηση« ανακοίνωσε το ΚΚΕ.
«Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν “εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και “προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων”, που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος. Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας.
Άλλωστε, η “δημοκρατία” και η εφαρμογή της “συνταγματικής νομιμότητας” για το λαό κρίνεται απ’ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το κοινοβούλιο, απ’ τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ’ την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.α., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δε φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα μ’ αυτό το σύστημα. Φταίει πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής.
Ο αγώνας του λαού –κι όχι οι δήθεν αλλαγές απ’ τα πάνω– είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ’ ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται, ούτε εξυγιαίνεται» κατέληξε το ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων: «Όχι» στη θεσμική υποβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας

«Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται στην θεσμική μείωση του ρόλου της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας και δεν είναι δυνατόν, η Επίσημη Εκκλησία μας να έχει την ίδια αξία με αιρέσεις και λοιπά δόγματα» σχολίασε από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων.
«Κάτι οφείλει η Ελλάδα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν μπορούν κάποιοι υπό τον μανδύα του εκσυγχρονισμού να φέρουν την Επίσημη Εκκλησία μας στο ίδιο επίπεδο με τα χίλια άλλα δόγματα που υπάρχουν. Το Σύνταγμα δεν πάσχει από επιτακτική ανάγκη αλλαγών, αλλά από έλλειψη βούλησης για την πιστή εφαρμογή του.
Οι Κυβερνήσεις καθημερινά παραβιάζουν το Σύνταγμα. Παρουσιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ κάποιες προτάσεις, ως αναγκαίες αλλαγές. Μήπως πρέπει να απολογηθούν και τα δυο αυτά κόμματα για τις συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος; Εμείς στην Ένωση Κεντρώων θεωρούμε ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, να κοπούν τα προνόμια των πολιτικών και να απαγορευτεί στους βουλευτές να προδίδουν το κόμμα τους, υποχρεωμένοι σε περίπτωση διαφωνίας να παραδίδουν την έδρα τους. Όλα τα άλλα που συζητούνται αποτελούν «το μελάνι της σουπιάς που θέλει να θολώσει τα νερά» κατήγγειλε το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news