facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πανεπιστημιακοί: Μας έκοψαν 40% τους μισθούς, το ΣτΕ μας είπε να τα πάρουμε πίσω, αλλά ακόμη τίποτα

Διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες μειώσεις των μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών, παρά την απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάστασή τους, καθώς επίσης για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων, πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, συμμετέχοντας στις διήμερες κινητοποιήσεις που εξήγγειλε για σήμερα και αύριο η ΠΟΣΔΕΠ.

Οι πανεπιστημιακοί, που συμμετέχουν σε τρίωρη στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, όπου ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους, ενώ στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με την υπεύθυνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία εξέθεσαν τα βασικά σημεία της διαμαρτυρίας τους.

«Οι πανεπιστημιακοί έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με μειώσεις της τάξης του 40% στις αποδοχές τους, κάτι που αναγνώρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (με απόφαση που εκδόθηκε εδώ και τρία χρόνια) και ζήτησε την αποκατάσταση των αποδοχών τους.

Η κυβέρνηση αρνείται να την εφαρμόσει, αλλά όχι μόνο αυτό, μας εμπαίζει, διότι θέσπισε ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο ενώ διαφημίζεται ως μισθολόγιο αυξήσεων και αποκατάστασης των αδικιών, τελικά αποδείχθηκε ότι επέφερε περαιτέρω μειώσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Όσον αφορά την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φείδας ανέφερε συγκεκριμένα για το ΑΠΘ ότι έχει υποστεί μείωση 70-75% σε σύγκριση με το 2010, ώστε σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν ούτε οι ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος. Σημαντική είναι η μείωση και στο προσωπικό του πανεπιστημίου (25%), καθώς δεν καλύπτονται τα κενά των αποχωρησάντων διδασκόντων.

Στις κινητοποιήσεις μετέχει και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με 24ωρη απεργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιάννη Νηματούδη, η υποστελέχωση της Ιατρικής Σχολής δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία.

«Στην Ιατρική Σχολή, το 2011 υπήρχαν 580 άτομα, και σήμερα έχουν μειωθεί στα 360. Ειδικά στην Ιατρική αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι τίθεται θέμα ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών και των νοσοκομείων», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news