facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι αμαρτωλές άδειες

Μέσα από κοινές, υπόγειες όσο και πολυπλόκαμες διαδρομές, τράπεζες, πολιτικoί και ΜΜΕ έχτιζαν για χρόνια ολόκληρα σχέσεις διαπλοκής, που στηρίζονταν σε ένα διαρκές δούναι και λαβείν.

Δισεκατομμύρια μοιράζονταν αφειδώς με τη μορφή δανείων σε επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες ομίλων ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα, με αδιαφανείς διαδικασίες και σιωπηρές συμφωνίες μεταξύ ημετέρων. 

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ καλεί παλιούς γνώριμους της μιντιακής εξουσίας να δώσουν εξηγήσεις για τα θαλασσοδάνεια, την ώρα που ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε πλήρη εξέλιξη με υποψήφιους τους ίδιους «ολιγάρχες» της ενημέρωσης αλλά και νεοεισερχόμενους παίχτες. 

Και η επαγγελλόμενη από την κυβέρνηση βούληση για ένα «άσπιλο» μιντιακό τοπίο με τέσσερις «καθαρές» άδειες πανελλήνιας εμβέλειας χάνεται σε ένα όργιο φημών για σκληρό και αδιαφανές
αλισβερίσι.

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Σε παρτίδα σκάκι για πολύ γερά νεύρα, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες με τους υποψήφιους «μνηστήρες» να είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι εσχάτων.

Στους 10 διεκδικητές των πολυπόθητων αδειών που απέμειναν - μετά την απόρριψη της αίτησης που είχε υποβάλει χωρίς όμως το παράβολο των 30.000 ευρώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης για το CITY NEWS – ART TV - περιλαμβάνονται πέντε παλιοί και τέσσερις νέοι «παίκτες» στο τηλεοπτικό παιχνίδι ενώ παρών έχει δηλώσει ακόμη ένα κανάλι, εν λειτουργία. 

Οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ, Γ. Αλαφούζος


2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL, Β. Βαρδινογιάννης



3.ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ, οικογένεια Κυριακού


4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων Ι. Σαββίδη




5.ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, Δ. Κοντομηνάς


6.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ



7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης



8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV”, Φ. Βρυώνης


9.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, κυπριακή εταιρεία για την οποία κατέθεσε αίτηση ο Φίλιππος Χατζηφιλίππου


10.ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL




11. CITY NEWS -ΑRΤ TV, Γιώργος Καρατζαφέρης


Οι 5 παλιοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ, με τη σειρά που κατέθεσαν τους φακέλους τους, είναι οι:

• ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ (Όμιλος Γιάννη Αλαφούζου)
• ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL (συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη)
• ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ (Όμιλος Κυριακού)
• ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά)
ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος)

Τα τέσσερα νέα «τζάκια» που επιδιώκουν να αναπνεύσουν τον τηλεοπτικό …αέρα είναι:

• DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Εταιρία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη)
• ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα)
• ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη)
• ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (κυπριακών συμφερόντων – εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Φίλιππο Χατζηφιλίππου, Αθανάσιο Δάμη και Ναταλία Καλογέρη με κύριο μέτοχο της μητρικής εταιρείας S.N.P. Southeast Network Public Limited, τον Νικόλαο Ντάβαρη).

Το ενδιαφέρον του για την κατάκτηση τηλεοπτικής συχνότητας εκδήλωσε και το «EPSILON TV» (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ του Φίλιππου Βρυώνη). 



Η διαδικασία

Η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών θα μπορούσε να γίνει ένα δυνατό σενάριο για ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα… 

Και μόνο η εικόνα των υποψηφίων καναλαρχών να καταφθάνουν στις 11 Αυγούστου στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και θα τροφοδοτήσει σενάρια, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις κάποιων είναι «άσπονδης φιλίας» ή «άσπονδου μίσους».

Οι μεταξύ τους επαφές απαγορεύονται. Οι περιορισμοί είναι σαφείς:

Δεν επιτρέπεται να έρχονται σε κάθε είδους επικοινωνία μεταξύ τους, οι εκπρόσωποί τους δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τους προβλεπόμενους χώρους όσο διαρκεί η δημοπρασία, χωρίς άδεια της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ενώ απαγορεύεται και η χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων και συνεπώς η... επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Από τις 09.00 έως τις 21.00 θα περάσουν τέσσερις διαδοχικές φάσεις πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, μία φάση για κάθε άδεια (Α1,Α2,Α3,Α4).

Όσο οι φάσεις ολοκληρώνονται, οι συμμετέχοντες θα μειώνονται, καθώς κάποιοι από τους επιχειρηματίες θα έχουν κάνει μικρότερη προσφορά. Πριν από την έναρξη της επόμενης, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται για την ώρα έναρξης της επόμενης φάσης, την τιμή εκκίνησης και τον αριθμό των ενεργών συμμετεχόντων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η υποβολή προσφοράς χαμηλότερης από αυτή που έχει υποβληθεί στον προηγούμενο γύρο.

Το αποτέλεσμα θα δείξει – ενδεχομένως – ποιος από τους υποψηφίους επιθυμεί διακαώς τον τίτλο του καναλάρχη… Θα είναι εκείνος που θα έχει πάει πιο ψηλά από όλους σε προσφορά και θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής. 

Ο Καλογρίτσας, οι κουμπαριές και το… ΚΕΦΟΜΕΠ
Ένας από τους «νέους» παίχτες, όσον αφορά στην τηλεόραση, καθώς πρόκειται για παλιά καραβάνα των ΜΜΕ είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας. Οι περισσότεροι τον θυμούνται όταν ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της «Πρώτης», ενώ όταν η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς έκλεισε, ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση του «Επτάμιση».

Παλιό στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του «καπετάν-Γιώτη», κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη, ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο, ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά. Ο Νίκος Παππάς έχει άριστες σχέσεις σεβόμενος την πορεία και την διαδρομή του εργολάβου.

Ξεκινάει τις Εκδόσεις Ήλεκτρα εκδίδοντας ενδιαφέροντα βιβλία, ενώ το 2011 ιδρύει την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στο πρώτο ΔΣ μετέχουν ο Χρήστος Καλογρίτσας (πρόεδρος), ο Αντώνης Μαργέτης (αντιπρόεδρος), ο Γιάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (διευθύνων σύμβουλος) και οι Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης και Αλέξανδρος Παπασπυρίδης.

Το 2016 αποφασίζει να επιστρέψει στα ΜΜΕ με εφημερίδα και κανάλι με αριστερό πρόσημο.

Μία «μελανή» σελίδα στην επαγγελματική του πορεία αποτελεί η περιπέτεια που είχε με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου. Ο κ. Καλογρίτσας πούλησε -σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- στον εαυτό του την δική του εταιρεία «TOΞΟΤΗΣ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία. 

Καταθέτοντας τον φάκελο για την τηλεοπτική άδεια, διέρρευσαν πληροφορίες στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κουρής (με τα χρέη του πτωχευμένου ALTER) δεν βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, καθώς χωρίς να φαίνεται, συνεργάζεται με τον Χρήστο Καλογρίτσα με τον οποίο γνωρίζονται πολλά χρόνια. 

Το μεγάλο κανάλι με τα Megaλα χρέη

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο MEGA με τις πιστώτριες τράπεζες να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις, τους μετόχους να παραμένουν αφανείς και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

Οι τράπεζες που έχουν καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη «σωτηρία» του MEGA.

Τραπεζίτες που χειρίζονται την υπόθεση των δανείων αναφέρουν πως οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των τραπεζών να ορίσουν προσωρινή διοίκηση και να προχωρήσουν σε εξυγίανση των οικονομικών του σταθμού εμπεριέχει υψηλό ρίσκο γιατί:

1ον) Με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια σχήματα είναι αυτά που θα πλειοδοτήσουν και θα εξασφαλίσουν τις τέσσερις ή πέντε συχνότητες.

2ον) Τα συνολικά χρέη με τα οποία είναι φορτωμένο το MEGA υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

3ον) Οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης μετοχικού κεφαλαίου είναι καταδικασμένη γιατί αν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς του MEGA μπορεί να κατασχεθούν από τις εταιρείες των βασικών μετόχων. 

Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα ενδεχόμενη λύση μπλοκάρεται και από τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στους βασικούς μετόχους. Σαν να μην έφταναν αυτά στον φάκελο του MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ) παρατηρήθηκε μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην απουσία τραπεζικής ενημερότητας, ενώ διαπιστώνεται κενό και σε άλλα «προαπαιτούμενα» ουσιαστικής σημασίας. 

Ο Κοντομηνάς και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Ο Alpha την περσινή σεζόν ήταν ψηλά στους πίνακες της τηλεθέασης και διατήρησε «ήπια στάση»
 όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Το «δικαστικό» μέτωπο παραμένει ανοιχτό όμως για τον επικεφαλής του Ομίλου, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος διατηρεί πάντα χαμηλό προφίλ και χρειάστηκε να συμβεί η σπάνια δημόσια παρέμβαση του -κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής- για να ακουστεί η φωνή του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να μπλοκάρουν οι καταθέσεις του επιχειρηματία.

Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που έχει αναλάβει την υπόθεση προχωρά στην κίνηση αυτή προκειμένου να ελέγξει εάν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του Δ. Κοντομηνά οι καταθέσεις του σε τράπεζες του εξωτερικού την περασμένη 10ετία. Αυτό διότι παρατηρήθηκαν κάποιες αποκλίσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει «προβλήματα» λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντομηνάς, μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του, έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου σε δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.

Μία ακόμη παλαιότερη «ιστορία» αφορούσε στα πρόστιμα, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με επικύρωση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στον κατάλογο των χρεών μπορούν να συμπεριληφθούν και οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην Cosmoline, καθώς οφείλονται μισθοί πέντε μηνών.

O Μαρινάκης, οι δικαστικές περιπέτειες και το ακάλυπτο δάνειο
Ηχηρό παρών στον διαγωνισμό για τα τέσσερα κανάλια έδωσε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ΠΑΕ,ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση «Koriopolis», οικονομικός αιμοδότης του Ομίλου των «Παραπολιτικών», κατέθεσε -μέσω της εταιρείας ALTER EGO- ως βασικός μέτοχος, προσφορά για μία από τις τέσσερις πανελλαδικές συχνότητες.

Παράλληλα, ο εφοπλιστής και επίδοξος καναλάρχης φέρεται να σχετίζεται με ακάλυπτο δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ (!), σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο οποίο ναι μεν δεν αναφέρεται το όνομα του, ωστόσο φωτογραφίζεται επαρκώς.

Ήταν το 2007 όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δάνεισε μέσω της Marfin Bank μία offshore του εφοπλιστή με 40 εκατ. ευρώ βάζοντας τον ίδιο εγγυητή.

Έτσι ο εφοπλιστής συμμετείχε και αυτός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Λίγο αργότερα μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να βάλει ισόποση εγγύηση σε μετρητά. Με την κατάρρευση όμως της Marfin, το μετοχοδάνειο πέρασε στην τράπεζα Πειραιώς καθώς την απορρόφησε.

Τότε ο εφοπλιστής – εγγυητής άρχισε να ασκεί πιέσεις προκειμένου τα χρήματα που είχε βάλει ως εγγύηση να απελευθερωθούν. Κάτι όμως το οποίο δεν έγινε, και πώς να γίνει άλλωστε από τη στιγμή που οι μετοχές που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της offshore μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG είχαν ήδη χάσει το 90% της αξίας τους.

Τόσο το 2014 όσο και το 2015, ο εφοπλιστής στέλνει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Άνθιμο Θωμόπουλο, ζητώντας να μην εκτελεστεί η ρήτρα εγγύησης και ως εκ τούτου να μην περιέλθουν τα 40 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, όπως θα έπρεπε για να καλυφθεί η οφειλή του δανείου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι -ο αποχωρήσας πλέον από την Τράπεζα- κ. Θωμόπουλος φέρεται να πάγωσε την εκτέλεση της εγγύησης, αν και δεν τον απαλλάξει πλήρως. Για όλα αυτά πιθανότατα θα ερωτηθεί από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που ανέλαβαν ήδη την έρευνα για τις ενέργειες του κ. Θωμόπουλου, όταν ήταν στο τιμόνι της διοίκησης, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση του ιδρύματος. 

Ακολουθεί η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η διοίκηση της τράπεζας ορθώς καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Συναντά όμως απροθυμία από τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Τότε εμφανίζεται ο εφοπλιστής και ζητά να απελευθερωθούν τα 40 εκατ. ευρώ και με αυτά να μπει στη ανακεφαλαιοποίηση. Εν κατακλείδι: Η τράπεζα «φορτώθηκε» ένα δάνειο με μόνη εγγύηση κάτι απαξιωμένες μετοχές της MIG και ο κ. Μαρινάκης φέρεται να χρωστά 40 εκατομμύρια, καθώς έχει στα χέρια του μετοχές που αξίζουν με βία το ¼ του ποσού αυτού...

Στο «παιχνίδι» και ο Ιβάν


Ενδιαφέρον για απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας έχει δείξει, μέσω της εταιρείας DIMERA MEDIA
 INVESTMENTS LIMITED και ο Ιβάν Σαββίδης. Κύκλοι του διαρρέουν ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει προσφορά που θα ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας, μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε και στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ κατάφερε και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Ο ANT1, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τα υπέρογκα δάνεια

Εκ των πρώτων σταθμών που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της υπ΄ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας για τη δημοπρασία χορήγησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ήταν και ο Antenna της οικογένειας Κυριακού.
Ο ΑΝΤ1 ιδρύθηκε το 1988 από τον Μίνωα Κυριακού, τον επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μετάδοση, δημοσίευση, υπηρεσίες Internet, τηλεπικοινωνίες και μια δισκογραφική εταιρεία. 

Ο Όμιλος ΑΝΤ1 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, με κανάλια για την μετάδοση του προγράμματος του στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα χρέη του Ομίλου διογκώθηκαν. 

Κατά πληροφορίες, οι μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 159.700.000 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 42 εκατομμύρια. Στην αναδιάρθρωση των δανείων από την Εθνική, η αποπληρωμή των 150 εκατομμυρίων θα ξεκινήσει μετά από 5 χρόνια. Ως εγγύηση των δανείων δόθηκε η ταινιοθήκη του σταθμού με… εκτιμώμενη αξία τα 215 εκατομμύρια ευρώ (31/12/2015). 

Το STAR και η 11η προσφορά για τηλεοπτική άδεια

Κομβικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο παίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία είναι δεδομένο ότι 
θα παραμείνει ενεργή με ενημερωτικό κανάλι, καθώς η εικόνα του Mega αρχίζει να ξεθωριάζει. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL κατέθεσε φάκελο για τηλεοπτική άδεια. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό την 31/12/2014 κατείχε ιδία κεφάλαια, ύψους 19 εκατ. ευρώ. Στον ισολογισμό του 2014, ορκωτός λογιστής παρατηρεί ότι υπάρχουν προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, επισφαλών απαιτήσεων 3,9 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις ενσωμάτων και ασωμάτων στοιχείων του ενεργητικού που ανέρχονται στα 53,9 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία κατάθεσης φακέλου μπήκε και μια κυπριακή εταιρεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Νικόλαος Ντάβαρης, ένα πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο που εμφανίζεται ως μέτοχος της Star Επενδυτική.

Η κάθοδος της S.N.P. Southeast Network Public Limited προκαλεί εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι ήδη η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ιδιοκτήτρια του Star αλλά και βασικός μέτοχος του Mega που έχουν υποβάλλει αίτηση για άδεια.

Τo EΨΙΛΟΝ, o καναλάρχης Βρυώνης και ο διευθυντής με τα χρέη στο Δημόσιο
Το κανάλι «Ε» κατάφερε στις 4 Μαΐου 2016 να γίνει θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όχι για κάποια δημοσιογραφική αποκάλυψη, αλλά για την πρόταση που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Η πρόταση ανέφερε -προτού ξεκινήσει η διαδικασία- ότι η ιδιοκτησία του Epsilon είναι διατεθειμένη να δώσει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας!

Η πρόταση του Φίλιππου Βρυώνη χαρακτηρίστηκε «βόμβα», καθώς ήταν περίπου 11 φορές επάνω από την τιμή εκκίνησης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας (3 εκατομμύρια ευρώ). 

Ο ιδιοκτήτης του «Ε» μεσουράνησε ως ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Μέχρι το 2010 ήταν ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας «Άλμα Ατέρμων», η οποία κατείχε το μερίδιο του λέοντος στην Ελληνική αγορά υπαίθριας διαφήμισης με ποσοστό 65%. 

Όμως, από το 2007 ουσιαστικά και από το 2010 επίσημα ο Βρυώνης αποχώρησε, τουλάχιστον εμφανώς, από τον κλάδο της υπαίθριας διαφήμισης εκχωρώντας το σύνολο της δραστηριότητάς του στον τομέα αυτό, έναντι αδράς και εν μέρει μη φορολογηθείσας αμοιβής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, προς τον ελβετικό κολοσσό, την εταιρεία Affichage. Λίγο καιρό μετά από την συμφωνία με το Βρυώνη η Affichage, ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης από τον επιχειρηματία.

Πέραν από τον διευθυντή του σταθμού που -προσφάτως- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κρέμασε στα μανταλάκια για οφειλή 355.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο καναλάρχης «πονοκεφαλιάζει» για το βούλευμα-βόμβα που εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο ο ίδιος και ακόμη ένας συνεργάτης του, ονόματι Κ.Μ., παραπέμπονται να δικαστούν για απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο Αλαφούζος και το… «σήμα» των 10 εκατομμυρίων

Το συγκρότημα Αλαφούζου είναι ένα από τους πιο γνωστούς μιντιακούς ομίλους, με τις δραστηριότητές
του να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον χώρο των επιχειρήσεων. 

Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται στον τηλεοπτικό και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Καθημερινή, τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος, τον ΜελωδίαFM και τον Red FM.

Το 2015 οι τράπεζες είχαν διακόψει τη χρηματοδότησή του με νέο χρήμα καθώς και την αναχρηματοδότηση των υπέρογκων υποχρεώσεων.

Ο ΣΚΑΪ κατέθεσε προσφορά με επιφύλαξη, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα, καθώς από τον νόμο μπορεί να κηρυχτεί άκυρη.

Πάντως, για να βρεθεί σε καθαρή θέση με θετικά ιδία κεφάλαια το σήμα του αποτιμήθηκε σε αξία 10 εκατομμυρίων ευρώ και η προσωρινή άδεια σε 28 εκατ.

Καλούνται για τα θαλασσοδάνεια οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Τα θαλασσοδάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προς τα ΜΜΕ φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε 432 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά των δανείων που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγγελθεί ή βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Οι απαντήσεις των τραπεζιτών ενώπιον της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» δεν έχουν κάνει σοφότερα τα μέλη της επιτροπής καθώς χαρακτηρίζονται φειδωλές και αόριστες ως προς τις ουσιαστικές πληροφορίες που δίνουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που πήραν τα δάνεια.

• Φώτης Μπόμπολας («Πήγασος» - «Τηλέτυπος»)
• Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ - «Τηλέτυπος»)
• Γιάννης Αλαφούζος (Καθημερινή - ΣΚΑΙ)
• Γιώργος Βαρδινιογιάννης (Star) 
• Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha)
• Μίνωας Κυριακού (ΑΝΤ1)
• Θέμος Αναστασιάδης (Πρώτο Θέμα)
• Γιάννης Κουρτάκης (Παραπολιτικά)

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Πουλόπουλο, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τα 432 εκατ. ευρώ υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 306 εκατ. ευρώ, ήτοι το 71%, και έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για τα 194 εκατ. ευρώ, ενώ το 47% των δανείων, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, έχουν καταγγελθεί.

Ο «Antenna» πήρε 67 εκατ. ευρώ, το «Πρώτο Θέμα» 36 εκατ. ευρώ, ο «Πήγασος» 32 εκατ. ευρώ η «Νέα Τηλεόραση» 32 εκατ. ευρώ, το «Star» 28 εκατ. ευρώ, ο ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ, το «MAD» 15 εκατ. ευρώ και η «Real» 6,5 εκατ. ευρώ, και όπως είπε, όλα τα δάνεια αυτών των ομίλων είναι ενήμερα.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news