facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Στα 6,8 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων από το τρίτο μνημόνιο

Το αστρονομικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ φτάνει πλέον ο λογαριασμός των φόρων του τρίτου μνημονίου, αφού στα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί για την διετία 2015 -2016 μέσω του προϋπολογισμού προστίθενται τώρα άλλα 3,6 δισ. για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε ότι Αθήνα και δανειστές κλείνουν σε ένα πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές τους ασφαλιστικού και 3,6 δισ. από αυξήσεις φόρων. Το 1,8 δισ. ευρώ από αυτά θα προέλθει από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία .

Αν στα 3,6 δισ. ευρώ των φόρων προστεθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται από πέρσι το καλοκαίρι τότε το πακέτο από την πλευρά της φορολογίας φτάνει το συνολικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ .

Λίγες ώρες αργότερα το ύψος των νέων μέτρων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος συμμετέχοντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) και τόνισε ότι το ΔΝΤ «συμβιβάστηκε» με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, ενώ πριν ζητούσε μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ .
 
Είπε επίσης ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν, θα ψηφιστούν αλλά αν τα έσοδα πάνε καλύτερα δεν θα εφαρμοστούν τουλάχιστον στο σύνολό τους .

Κρίνοντας βέβαια από μια σειρά «έκτακτων» μέτρων όπως ο ΕΕΤΗΔΕ που μετασχηματίστηκε σε ΕΝΦΙΑ - ο οποίος παραμένει, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, η προσδοκία του υπουργού μάλλον θα διαψευστεί. 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα δουν τον μακρύ κατάλογο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τώρα σε φόρους οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών μειώνοντας αναλόγως τα εισοδήματα τους .

Ο κατάλογος των επώδυνων φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται ήδη την διετία 2015 2016 περιλαμβάνει:
1. Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ με προσδοκώμενα έσοδα για την διετία 1,31 δισ. ευρώ. 

2. Την κατάργηση της μείωσης κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 , με στόχο έσοδα 377 εκ. ευρώ. 

3. Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με στόχο έσοδα 32,4 εκ. ευρώ. 

4. Την αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στα 29% με στόχο έσοδα 150 εκ. ευρώ. 

5. Την αύξηση των συντελεστών στους φόρους τρων ασφαλίστρων με στόχο έσοδα 89,7 εκ. ευρώ. 

6. Την κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 20 εκ. ευρώ. 

7. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις με στόχο έσοδα 156 εκ. ευρώ. 

8. Την αύξηση της προκαταβολής φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο έσοδα 114 εκ. ευρώ. 

9. Την κατάργηση της έκπτωσης από την εφ άπαξ καταβολή φόρου με στόχο έσοδα 24 εκ.ευρώ. 

10. Πρόστιμα για την μη χρήση των ΚΤΕΟ με στόχο έσοδα 56,3 εκ. ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης στο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο έσοδα 13 εκ. ευρώ.



11. Επιβολή φορολογίας 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο έσοδα 45 εκ. ευρώ. 

12. Την επιβολή τέλους 5 λεπτά σε κάθε στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με στόχο έσοδα 210 εκ. ευρώ.

Για την διετία 2015 - 2016 και με στόχο να κλείσουν τα επιπλέον έσοδα 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξετάζονται: 

13. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ έναντι 150 εκ ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 μέσω έξι παρεμβάσεων: 

- Της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Της νέας αναλογικής κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης με αυξημένους συντελεστές.

- Την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9950 στα 9100 ευρώ. 

- Της αύξησης της φορολογίας των αγροτών. 

Της αύξηση της φορολογίας για εισόδημα από ενοίκια από το 11% στο 15 % για ποσό έως 12.000 ευρώ από 33 σε 35% για έσοδα από 12001 έως και 30.000 ευρώ και ένα συντελεστή 45% για κάθε επιπλέον εισόδημα. 

- Την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 15%. 

14. Αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η τρύπα των 350 εκ ευρώ από την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια έσοδα συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ . 

15. Την αλλαγή της φορολογίας στα ΙΧ με στόχο έσοδα 1,1 δισ. ευρώ όπου σχεδιάζεται:

Στα τέλη κυκλοφορίας , η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος για όλους τους κατόχους ΙΧ, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.

Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα

16. Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ.

17. Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας . Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας .

Των μέτρων αυτών έπεται συνέχεια με δεδομένο ότι κανένα από αυτά που αφορούν έμμεσους φόρους δεν έχουν γίνει οριστικά δεκτά τόσο στην ουσία τους όσο και στην δημοσιονομική τους επίπτωση από τους δανειστές .

enikonomia


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news