facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Πρέπει να σταματήσει το δράμα στο Αιγαίο

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους ώμους Ελλάδας και Τουρκίας την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα και δεν θα το επωμιστούμε. Είμαστε και εμείς θύματα όπως και οι πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέντευξη των δύο ανδρών περίσσεψε η αβρότητα και το καλό κλίμα, δεν βγήκαν όμως ουσιαστικές ειδήσεις. Αμφότεροι επεσήμαναν ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία χώρα, έκαναν λόγο για μεγαλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τσα λιμενικά σώματα των δύο χωρών και τόνισαν τη σημασία που έχει να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της. 
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
«Στο πλαίσιο αυτό», συμπληρώνουν, «συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών».
Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας, δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πάντως ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο ακτοφυλακών όσο και από πλευράς σύστασης κοινών επιτροπών από τα αρμόδια υπουργεία, που θα πρέπει να συνεργαστούν. 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιτελέσουν πρωτίστως την ανθρωπιστική τους υποχρέωση και να σταματήσουν το δράμα στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να κάνουν λόγο για την ανάγκη βιώσιμης λύσης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. 

Νταβούτογλου: Είμαστε και οι δύο χώρες θύματα του προσφυγικού

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό μέλλον και κοινή θέση, αναφερόμενος στο ζήτημα των σεισμών, καθώς προ δύο ημερών έγινε μεγάλη σεισμική δόνηση και στη θάλασσα του Μαρμαρά.  
Τόνισε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σταθερή γειτνίαση και φιλία. Εμπιστεύομαι τον κύριο Τσίπρα, έχουμε ειλικρινή διάλογο, σημείωσε. 
Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών. «Θα πρέπει να επανενώσουμε τις βασικές και θεμελιακές σχέσεις μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί και ένα τρένο που θα ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις.
Σε σχέση με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μας υποστηρίξει στην ενταξιακή πολιτική μας στην Ε.Ε. «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί η στήριξη. Η ένταξή μας θα συνεισφέρει τα μάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε σχέση με το προσφυγικό, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. «Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας, δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Δεν έχουμε καμία ευθύνη. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους δικούς μας ώμους το πρόβλημα. Δεν θα το επωμιστεί η Τουρκία ή η Ελλάδα. Είμαστε θύματα, όπως και οι πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν, τόνισε ότι αποφασίστηκε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές, για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Τα υπουργεία θα πρέπει να δημιουργήσουν κοινές επιτροπές που θα συνεργαστούν σε αυτό το θέμα.
Τέλος, σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των δύο χωρών, εκφράζοντας και την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τσίπρας: Δυσβάσταχτο το βάρος του προσφυγικού 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο, τη στιγμή που ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Εχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι δυσβάσταχτο το βάρος της Τουρκίας, λόγω του σκηνικού στη Συρία. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας. Εχουμε δεχτεί τεράστιες ροές προσφύγων. Η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. ανθρώπων, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει περίπου 600.000 πρόσφυγες». 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα συντονισμού, συνεννόησης, ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών, που διαπράττουν ύβριν καθώς δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει να σταματήσει το δράμα, είναι η ανθρωπιστική μας υποχρέωση και πρέπει να ανταποκριθούμε. Ομως, τόνισε ο πρωθυπουργός, καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Η συζήτηση ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση των ροών έχει καίρια σημασία για όλους μας. Πρέπει, σημείωσε, να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία. Ομως καμία συμφωνία δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της και αναλάβει μέρος του βάρους.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες να αποφεύγουν τη διαδικασία μετάβασης μέσα από παράνομα κανάλια και διόδους, να δώσουμε ελπίδα ότι θα έχουν τη δυνατότητα μιας νόμιμης οδού μετάβασης στις χώρες προορισμού.
Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων, δημιουργώντας επιτροπές που θα συνεργαστούν άμεσα. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο λιμενικών σωμάτων για ενίσχυση του συντονισμού των δύο πλευρών.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα επιτρέπει στην επανενωμένη Κύπρο να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού με σύγχρονους όρους. Μια λύση που θα πρέπει να είναι χωρίς τρίτους εγγυητές, αλλά σε ένα πλαίσιο ασφάλειας. 
Υπογράμμισε δε ότι στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και της μη τήρησης κανόνων ασφαλούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Ακουσα τις απόψεις, υποσχέθηκα να τα ξανασυζητήσουμε όταν θα έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Στόχος είναι να βρούμε λύσεις, υπογράμμισε. 

Η Θράκη

Η Θράκη είναι δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τεμένη. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι για τους Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και τους επισκέπτες προγραμματίζεται η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα.

Αρωγός στην ενταξιακή πορεία

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών και την έναρξη των κεφαλαίων αλλά δεν θέλουν να κλείσουν άμεσα και στο πόδι. Να ανοίξουν αλλά να εκπληρωθούν οι όροι, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος.

Νταβούτογλου για τον ISIS

Δεν θα συμβάλουμε με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι σήμερα θα αρχίσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Τα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots)

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι λάθος ο όρος, γιατί δίνει την εικόνα μιας «καυτής ζώνης». Θα πρέπει να μιλήσουμε για κέντρα φιλοξενίας ή κέντρα ταυτοποίησης. 
Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν μπορεί να λυθεί με μεθόδους καταστολής λόγω του μεγέθους της ροής. Πρέπει να δούμε γιατί φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τα σπίτια τους και περνούν μια τεράστια ταλαιπωρία για να φτάσουν σε μια ξένη χώρα. Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στην πηγή του προβλήματος.
Εχουμε συνεργασία και θα συνεχίσουμε να έχουμε, είπε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ενωσης  - Τουρκίας, πέραν της συντονισμένης δράσης μεταξύ των χωρών, πρέπει να εστιάσουμε στη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ (μεταξύ αυτών και της Ελλάδας) να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία.
Πρέπει παράλληλα, σημείωσε, να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών.

Νταβούτογλου: Πρέπει να υπάρξει συνεργασία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του. Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους.
Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης. Εμείς δεν θα πρέπει να αλληλοκατηγορούμαστε για τις παραβιάσεις, αλλά να δημιουργήσουμε στο Αιγαίο μια στρατηγική που θα γίνει θάλασσα ειρήνης. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα που του τέθηκε, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για τους διακινητές.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news