facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κριτική Βάιντμαν στην εβδομαδιαία αύξηση του ELA για την Ελλάδα

Κριτική στην εβδομαδιαία αύξηση της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (ELA) από την ΕΚΤ άσκησε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

«Δεν θεωρώ πως είναι εντάξει [οι] τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές να λαμβάνουν δάνεια για να χρηματοδοτούν ομόλογα της χώρας τους, η οποία με τη σειρά της δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt.

Ερωτηθείς πάντως αν η ΕΚΤ θα ήταν διατεθειμένη να εκβιάσει έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα μέσω της διακοπής παροχής του ELA, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να απέρριψε ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνοντας πως «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στα χέρια των κυβερνήσεων».

Τόνισε πως η ούτε η σύνθεση της ευρωζώνης, ούτε η παροχή βοήθειας αποτελούν ευθύνες του Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την «αυξημένη πολιτικοποίηση» του Ευρωσυστήματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν υπερβολικά πολλές αξιώσεις από τις κεντρικές τράπεζες. «Δεν είμαστε παντοδύναμοι», είπε.

Παράλληλα, σε μια έμμεση βολή κατά του Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βάιντμαν είπε πως το ερώτημα παραμένει για το αν ήταν απαραίτητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους περί αποπληθωρισμού.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news