facebook-twiter

Ηλεκτρονικος συμβουλος ψηφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις <--> Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Διαγράφονται οφειλές από τέλη καθαριότητας  <--> Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους της Πελοποννήσου  <--> Η ΕΕ παγώνει για 90 ημέρες την απάντηση της στους δασμούς των ΗΠΑ – «Να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις»  <--> Κυνική ομολογία στο Ευρωκοινοβούλιο: 5.000 βαγόνια – «κινούμενα φέρετρα» κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ΕΕ  <--> Η Τουρκία φορτίζει το κλίμα για το καλώδιο: Κανένα έργο χωρίς τη συγκατάθεσή μας, λέει το υπ. Άμυνας   <--> Μυτιλήνη: Το Λιμενικό εντόπισε δέμα που περιείχε σχεδόν 10 κιλά κάνναβης και συσκευασίες ηρωίνης  <--> Έφεραν 52 κιλά κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική κρυμμένα σε κοντέινερ - Συνελήφθη 48χρονος  <--> Μεσαρά: Σύλληψη 37χρονου για οπλοκατοχή - Βρέθηκαν δεκάδες φυσίγγια, γεμιστήρες και μεταλλική ράβδος  <--> Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που πουλούσε «μαϊμού» οχήματα μέσω αγγελιών – Τέσσερις συλλήψεις  <--> Θεσσαλονίκη: Μπούκαρε σε καφέ τα ξημερώματα με μαχαίρι και άρπαξε 150 ευρώ – Τον συνέλαβαν λίγο αργότερα     ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Die Welt: Οι Ευρωπαίοι μετάνιωσαν που δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2010

Σε ένα εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt περιγράφει το χρονικό της διάσωσης της Ελλάδας πριν πέντε χρόνια και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρωταγωνιστές εκτιμούν πλέον ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαν αφήσει την Αθήνα να χρεοκοπήσει.

Μετά την οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα απειλεί την ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξήγησε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers».

«Τότε άλλαξε ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την ΕΚΤ λόγω των διαφωνιών του για την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.

«Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία», εξήγησε ο Σταρκ.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εποχής εκείνης που εξακολουθεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», εξήγησε η ίδια πηγή. Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη μέχρι και σήμερα με την αγωνία. Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν κανέναν, όμως δεν έχουν τα εργαλεία για να αναγκάσουν μια χώρα να κάνει κάτι.

Και καθώς η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, λίγα φαίνονται να έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news