facebook-twiter

Ηλεκτρονικος συμβουλος ψηφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις <--> Η Καλιφόρνια προσφεύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας τους δασμούς του Τραμπ  <--> Καιρός: Μεγάλη Πέμπτη με άνοδο θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Αναλυτική πρόγνωση έως και τη Δευτέρα του Πάσχα  <--> Εισαγγελική πρόταση για παράταση της προφυλάκισης του Νίκου Ρωμανού  <--> Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι πέντε συλληφθέντες για τους 17 τόνους νοθευμένο λάδι  <--> Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που ζημίωσε το Δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ – Πώς δρούσαν τα 40 μέλη του  <--> Εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Περιφέρεια Αττικής  <--> Στιγμές τρόμου για 49χρονο διανομέα στη Θεσσαλονίκη – Δέχθηκε επίθεση με κασμά και σφυρί  <--> Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας: Παραβιάζει την δικαιοδοσία μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο  <--> Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – «Τα κόμματα ήταν ενήμερα για την 4η φρεγάτα Belharra», είπε ο Δένδιας  <--> Η Βρετανία αναγνωρίζει ως «γυναίκες» μόνο όσες ανήκουν βιολογικά στο φύλο – «Γυναίκα γεννιέσαι, δεν γίνεσαι»    ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση

Σε νέο τροχάδην καλεί... η κυβέρνηση τους εταίρους για να κλείσει η συμφωνία, αφού «ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της ευρωζώνης, ούτε των πιστωτών».

Κι αυτό διότι κατέβαλε μεν τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά με «τέχνασμα», που σημαίνει ότι δεν έχει τι άλλο να ξύσει στον πάτο του βαρελιού, ενώ τα λεφτά... υπάρχουν ίσα για τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα.

Τα χρήματα πληρώθηκαν από λογαριασμό που τηρείται για το ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας και διατέθηκαν για να καλυφθεί η δόση που έληγε σήμερα με παράλληλη χρήση και περίπου 90 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα. Το ποσό θα πρέπει το επόμενο διάστημα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει βρεθεί συμφωνία, να επιστρέψει στο λογαριασμό.

Παράλληλα, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές. Πρώτα συνολική συμφωνία και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά χρήμα από τα εναπομείναντα κεφάλαια της δόσης, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ που όμως πάλι άφησε παράθυρο για τμηματική καταβολή ώστε να προχωρήσουν σε δόσεις οι μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε και δεν δυσφόρησε για την ανακοίνωση του Eurogroup. «Ηταν αναμενόμενη» λέει το Μαξίμου, επικαλούμενο τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών και ωρών, ενώ το κυβερνητικό συμβούλιο, μετά τη μαραθώνια συνεδριαση της Κυριακής (7,5 ώρες) θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα (2 μ.μ.) για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Η παρουσία, πάντως, στις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας (και πιο στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα) Νίκου Παππά δείχνει την ένταση της προσπάθειας που καταβλήθηκε για την «αναμενόμενη» ανακοίνωση. Kι αυτό διότι ο κ. Παππάς έχει ενεργό ρόλο στις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης (ο οποίος μετέβη στο Eurogroup μαζί με τον Γιάνη βαρουφάκη) ηγούνται της πολιτικής και τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Η «θηλιά» της ΕΚΤ

Ενα από τα βασικά ερωτήματα αφορά τις αποφάσεις που θα πάρει αύριο το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συγκρατημένη κυβερνητική προσδοκία είναι να μη σφίξει περαιτέρω τη χρηματοδοτική θηλιά (π.χ. με κούρεμα ενεχύρων). Η αισιόδοξη είναι να δώσει μία ανάσα ρευστότητας (με μικρή αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων). Μέχρι χθες το βράδυ υπερτερούσε η πρώτη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως έδειξε και τη δεύτερη δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει την κρίσιμη για την Ελλάδα απόφαση άρσης της ασφυξίας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, αλλά με το να αρκεστεί στη χθεσινή αναγνώριση της προόδου.

Μάλιστα ο ίδιος έδωσε και το χρονοδιάγραμμα. Οριοθέτησε στις επόμενες «μία - δύο εβδομάδες» το χρόνο που απαιτείται (και υπάρχει) για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία που πλέον θα λύνει τα χέρια της ΕΚΤ.

«Κολλάμε» ακόμη σε εργασιακό - ασφαλιστικό

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για πρώτη φορά ότι τα περισσότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης «έκλεισαν». Η επισήμανσή τους όμως στην αμοιβαία προσπάθεια που χρειάζεται για να κλείσουν και τα υπόλοιπα «χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές» παραπέμπει σε εργασιακό - ασφαλιστικό που, με βάση όλες τις διαβεβαιώσεις παραμένουν κόκκινες γραμμές.

Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται βέβαιες ότι κι αυτά θα κλείσουν με τρόπο που θα αποτρέπει τον «μη έντιμο» συμβιβασμό, με «ανεκτές υποχωρήσεις» στο συνταξιοδοτικό (αλλά μετάθεση του συνόλου του ασφαλιστικού) και στο εργασιακό (αναβολή των βελτιώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη».

Για του... λόγου το αληθές, ο επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες: «Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά (σ.σ. στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας) αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία». Η θέση αυτή έχει σημασία δεδομένης της κοινής δήλωσης της προηγούμενης εβδομάδας από Τσίπρα και Γιούνκερ.

Περισσότερο αναλυτικός ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», είπε μετά το Eurogroup, για να προσθέσει: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, με τόσο υψηλά ποσοστά ανέργων και μη δηλωμένης εργασίας». Επιβεβαίωσε δε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί κομβικό σημείο της διαβούλευσης και ότι υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση της αγοράς εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόοδος σε ΦΠΑ, ανεξαρτητοποίηση φορολογικών αρχών, ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.

Ταύτιση ... Φλαμπουράρη - Σουλτς για το δημοψήφισμα

Στο τραπέζι πλέον τέθηκε περισσότερο δυναμικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Αυτήν τη φορά με μία παράμετρο που δεν υπήρχε στις μέχρι τώρα συζητήσεις: τη σύμφωνη γνώμη... των εταίρων.

Μπορεί χθες να κυριάρχησε στις ειδήσεις η δήλωση του Σόιμπλε για το θέμα, δεν διέλαθε της προσοχής, όμως, η σύμπτωση απόψεων του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του... προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Δηλαδή:

* Ο πρώτος, δήλωσε την Κυριακή πως ναι μεν δεν πιστεύει ότι θα γίνει δημοψήφισμα, αλλά «αν γίνει θα είναι συμφωνημένο με τους εταίρους».

* Ο δεύτερος... ανέλυσε χθες αυτή τη θέση: «Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να έχει ευρεία υποστήριξη από τον λαό του για εκτεταμένα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του, τότε το δημοψήφισμα είναι μία δυνατότητα».

Σε... ελεύθερη μετάφραση, τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα για να την απορρίψουν οι πολίτες, αλλά για να την εγκρίνουν.

«Απώλεια δεδηλωμένης»...

Δεδομένου όμως ότι το δημοψήφισμα θα επιβραδύνει το τροχάδην που ζητά η κυβέρνηση και θα καθυστερήσει (κι άλλο...) τη χρηματοδοτική ανάσα, το ερώτημα εάν μία τέτοια κίνηση είναι στους σχεδιασμούς ή προβάλλεται ως πίεση στους βουλευτές της συμπολίτευσης παραμένει.

Η ίδια η αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι εάν η συμφωνία περάσει από τη Βουλή με τις αναγκαίες δικές της ψήφους -δηλαδή, εάν η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών έχει πάνω από 11 απώλειες- τότε θα θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση θα πέσει αφού θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη...

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news