facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ν. Κοτζιάς: «Ο Θεός έριξε εξάρες στο τάβλι, έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σε εμάς»

Η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα στην περιοχή, κάνοντας χρήση της «θείας» ευκαιρίας του να είναι γειτονικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Hurriyet Daily News.

«Τουρκία και Ελλάδα. Ο Θεός αποφάσισε να είναι μαζί στο ίδιο σημείο του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες. Έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σε εμάς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα του παιχνιδιού του Θεού στο τάβλι», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τις δύο πλευρές να μην γίνουν «αιχμάλωτοι της ιστορίας». «Δήλωσα στους Τούρκους αντιπροσώπους, ας μην γίνουμε αιχμάλωτοι της ιστορίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον», τόνισε.

Ωστόσο, εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν «οι διαφωνίες για το Αιγαίο, με τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών να εμπλέκονται σε αερομαχίες ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Άγκυρα, στις 12 Μαΐου», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Το έμαθα αυτό, δεν είναι καλό αλλά συμβαίνει. Θεωρούμε ότι αυτές οι πτήσεις είναι παράνομες. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι πρέπει να το κάνει. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στα Ίμια και την ρίψη στεφάνου από ένα ελικόπτερο, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι είναι πολύ φυσιολογικό ότι συνέβη αυτό. «Δεν ήταν μια επιθετική πράξη. Ήταν μια πράξη σεβασμού. Σκεφτείτε τι κάνει η τουρκική κυβέρνηση για το Suleyman Shah Tomb από σεβασμό. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε στρατιώτες εκεί και αφήσαμε κάποια λουλούδια, όχι τανκς ή αεροπλάνα».

Τόνισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία το 2015, για να συμμετέχει στην συνάντηση του συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας πως ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Mustafa Akinci είναι ένας «πολιτικός ο οποίος έχει ακόμη μια παλιά ταυτότητα ως Κύπριος».

«Αισθάνεται Κύπριος, όχι απλώς Τουρκοκύπριος. Μιλάει ελληνικά, οι πολίτες του δεν μιλάνε ελληνικά πλέον. Οι παλιοί Ελληνοκύπριοι πολιτικοί μιλούνε τουρκικά. Αλλά τώρα υπάρχει ένα καλό momentum. Αυτή η γενιά θα μπορούσε να βρει μια καλή λύση. Μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολη», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η διαφωνία της Κύπρου είναι ένα πρόβλημα για τους Κύπριους όχι για τους Έλληνες ή τους Τούρκους.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news