facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Τέσσερις όροι για συμφωνία - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός. Εστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» αλλά και ότι «προϋπόθεση για να κλείσει πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής» και διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά αυτούς τους μήνες. Διαπραγματευόμαστε για το λαό μας, διαπραγματευόμαστε για τη χώρα μας, διαπραγματευόμαστε όμως και για την Ευρώπη. Διότι η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει το ποια θα είναι η πορεία της Ευρώπης συνολικά το επόμενο διάστημα. Αν θα συνεχιστεί αυτή η στρατηγική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της τιμωρίας ή θα ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης και επιστροφής της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις.

Tόνισε ότι «τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην απαίτηση για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος και μπροστά στην απαίτηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση με το περιβόητο mail Χαρδούβελη».

«Απαιτήσαμε όμως από τους εταίρους μας τον διπλό σεβασμό στους κανόνες της Ευρώπης από τη μια μεριά αλλά και το σεβασμό στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας που αποτελεί θεμέλιο λίθο στη δημοκρατική οργάνωση της ΕΕ.

» Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απόφαση της 20ης Φλεβάρη μετά από τρεις αποτυχημένες συνεδριάσεις, πετύχαμε δηλαδή την μετατόπιση των δανειστών στα επίσημα κείμενα, από το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση, στην αναζήτηση κοινού εδάφους, στη βάση δικών μας προτάσεων. Αυτή την απόφαση εμείς τη σεβόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αλλά για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης αδιεξόδων θα πρέπει να όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να θυμούνται και να σέβονται την απόφαση. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα όπως και η διαρκής αιτίαση για την αυτονόητη υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία».

Τέσσερις προϋποθέσεις για τη συμφωνία

Εμείς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική αναπτυξιακή για τη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει τα εξής τέσσερα σημεία:

- Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

- Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια.
- Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο πρωθυπουργός, αφού είπε πως η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να κλείσει και ότι πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής, τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις 100 πρώτες μέρες".
«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Ανέφερε επίσης, ότι «έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

«Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας για μια ακόμη φορά τους εταίρους να κάνουν συμβιβασμούς.

Πυρά κατά της «μνημονιακής» κυβέρνησης

Ασκησε κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης πενταετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις

«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news