facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Προφυλακιστέος πρώην αξιωματικός για τα εξοπλιστικά

Προφυλακιστέος για τη μίζα των 3 εκατομμυρίων ευρώ από την υπόθεση των Λέοπαρντ, κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο 53χρονος απόστρατος συνταγματάρχης Παν. Κατσής. Παρά την προσπάθειά του να πείσει πως τα χρήματα προέρχονταν από δάνειο του εμπόρου όπλων Παν. Ευσταθίου με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις εδώ και χρόνια, δεν τα κατάφερε, αφού με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκε στις φυλακές.

Ο 53χρονος φέρεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι «πρόσωπα και πράγματα» για τη μίζα που διακινήθηκε γύρω από την επίμαχη σύμβαση με την οποία η γερμανική εταιρεία Reinhmental ανέλαβε το υποκατασκευαστικό έργο της προμήθειας των Λέοπαρντ ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στην απολογία του ωστόσο φαίνεται πως κράτησε κλειστό το στόμα του, αρνούμενος τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για δάνειο 2 εκατομμυρίων από τον Παν. Ευσταθίου, φίλο του και εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα. Τον ισχυρισμό του αυτό επιβεβαίωσε και ο Παν. Ευσταθίου.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης που είχε διατελέσει δίπλα στον Γ. Ζορμπά, επί των ημερών του στη θέση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως τα 3 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του προέρχονται από δωροδοκία της γερμανικής εταιρείας Reinhmental προκειμένου αυτή να αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο της προμήθειας των Λέοπαρντ. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα 2 εκατομμύρια ανήκουν στον Παν. Ευσταθίου, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα, προκειμένου να τον στηρίξει οικονομικά καθώς αντιμετώπιζε τότε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να απολογηθούν τρία ακόμη άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση . Πρόκειται για τον αντιπρόσωπο της Reienhmental Π. Ευσταθίου τη σύζυγο του που φέρεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμούς του και ένα ακόμη στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 53χρονος «ωφελήθηκε κατά 2.965.748 ευρώ». Τα χρήματα εμφανίζονται να διακινούνται, μέσω λογαριασμού που φέρει τον κωδικό Olympia, στην τράπεζα Citibank Λονδίνου. Καθοριστικό ρόλο για τη μεταφορά των χρημάτων που έγινε και μέσω off shore είχε ο καταζητούμενος τραπεζίτης Φάνης Λυγινός.

Το 1.000.018 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση του λογαριασμού μεταφέρεται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, αρκετά μετά την τοποθέτησή του στο υπουργείο Άμυνας και την αποχώρησή του από εκεί. Το αρχικό ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε από τον Πάνο Ευσταθίου και τον τραπεζικό λογαριασμό της γνωστής εταιρείας IRON στην BNP Paribas προς τον λογαριασμό στην ίδια τράπεζα της εταιρείας ιδιοκτησίας του PACIFIC TRADING and ENGINEERING, ύψους 7.220.003 ευρώ. Επί λέξει αναφέρεται για την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας στο κατηγορητήριο:

«Από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς του, Πάνο Ευστάθιου, Εμμανουήλ Σαρτζετάκη και Ειρήνη Ευσταθίου, υποσχέθηκε στους παρακάτω (σ.σ.: αναφέρονται πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων) κρατικούς αξιωματούχους και άλλους μη γνωστούς στην ανάκριση χρηματικά ποσά, συνολικά ανερχόμενα στο ποσό των τουλάχιστον 62.000.000 ευρώ, προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, να προβούν σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά τους...». Ουσιαστικά τον καθιστά κατηγορούμενο και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αλλά και για την προμήθεια των Λέοπαρντ, η σχετική σύμβαση των οποίων υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, είχε ως αντικείμενο την προμήθεια 170 κύριων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 HELL από την Krauss Maffei Wegmann και 12 θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής και άλλων 8 θωρακισμένων γεφυροφόρων αρμάτων, εξομοιωτών και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και ανταλλακτικών, εργαλείων, βιβλιογραφίας κ.λπ. Το πυροβόλο των αρμάτων κατασκευαζόταν από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης από τη Rheinmetall Defence Electronics και ο κινητήρας από την εταιρεία MTU Friedrich schafen.

Ο 53χρονος απόστρατος, σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην απολογία του επίσης ότι η κατηγορία είναι αστήρικτη αφού εκείνος διετέλεσε από τις 2/4 ως τις 31/5/2002 μέλος της Επιτροπής για την Κατάρτιση του Σχεδίου Σύμβασης. Οπως φέρεται να ανέφερε δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τα οικονομικά επικαλείται δε τη σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 1η Μαρτίου 2002, όταν αποφασίστηκε η επίμαχη προμήθεια.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news