facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κ. Καραμανλής: «Παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για Grexit»

Εναν... διαφορετικό Καραμανλή βλέπουν τα τελευταία 24ωρα όσα στελέχη της ΝΔ τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη. Η ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως περιγράφουν, είναι έκδηλη και δεν διστάζει να την εκφράζει χωρίς περιστροφές.

«Είναι παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζει: «Είναι δραματική η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές».
Αυτή η τελευταία φράση του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται από πολλούς εκ των τακτικών συνομιλητών του ως «καμπανάκι κινδύνου» προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε να είχε κλείσει η συμφωνία πολύ νωρίτερα και να είχε βγει η χώρα από το κλίμα της αβεβαιότητας.
Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα πάντα με εκείνους που τον είδαν πολύ πρόσφατα, εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη της συμφωνίας τόσο ο κίνδυνος του ατυχήματος μεγαλώνει, ενώ παράλληλα βλέπει ότι η αγορά δεινοπαθεί από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας.
Πολλοί συνομιλητές της Μαβίλη λένε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβου­λευτ
Πολλοί συνομιλητές της Μαβίλη λένε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβου­λευτική του Ομάδα.
Ανήσυχος για το θολό τοπίο
Σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία, αλλά όσο αυτό δεν γίνεται πράξη τόσο εντείνεται και η δική του ανησυχία. Σε πολιτικό επίπεδο, τα ίδια πρόσωπα, σχολιάζοντας αυτές τις τελευταίες αναφορές του, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «βλέπουν» πίσω από τις γραμμές και την άσκηση -για πρώτη φορά- κριτικής ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά όταν μιλά ευθέως για «δραματικές καθυστερήσεις».
Με δεδομένη αυτήν τη στάση, είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει και την εμπειρία και τη στρατηγική σκέψη για να μπορέσει να προβλέψει τις εξελίξεις σε περίπτωση που παραταθεί το «θολό κλίμα» γύρω από την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, δημοσιοποιεί την ανησυχία του.
Για τον λόγο αυτόν απευθύνει την προειδοποίηση και απαντά στην πράξη σε όσους (εντός και εκτός ΝΔ) συμμετείχαν στην παραφιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής διάκειται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση και επικροτεί -διά της σιωπής του- πολλές από τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Πρόσωπα που ανήκουν στην ομάδα των τακτικών συνομιλητών του απορρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις και σημειώνουν ότι είναι απορίας άξιον ποιοι και γιατί επιχειρούν να καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα.
Τον Ιούνιο το κρίσιμο ραντεβού
Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίον ο πρώην πρωθυπουργός δρα, αναφέρουν ότι περίμενε πως η συμφωνία θα έκλεινε ίσως και μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης και ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει κάποιους όρους, προβάλλοντας το επιχείρημα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. «Εάν είχε κλείσει τότε τη συμφωνία, θα μπορούσε να είχε χρόνο να υλοποιήσει την πολιτική του χωρίς τα προβλήματα ρευστότητας. Οσο καθυστερεί, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και για την οικονομία και για τη χώρα συνολικά», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα.
Βουλευτές της ΝΔ που είναι κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Το κρίσιμο ραντεβού θα είναι στα τέλη Ιουνίου», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει ως την περίοδο εκείνη χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών.
Ο κ. Καραμανλής συνομιλεί πλέον τακτικά με στελέχη της ΝΔ, τα οποία τον επισκέπτονται για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μιλά επίσης με παράγοντες της αγοράς και έχει γίνει δέκτης και της δικής τους αγωνίας για την έλλειψη ρευστότητας. Η δραστηριοποίηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού και τα αλλεπάλληλα ραντεβού που κάνει είναι επίσης ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει για τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί επ' άπειρον να υπάρχει αυτό το κλίμα, που δηλητηριάζει κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Η ΜΑΒΙΛΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚη ΝΗΝΕΜΙΑ
Πολυτέλεια η εσω­στρέ­φεια, προηγείται η σωτηρία της χώρας
Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το πεδίο της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές, ο κ. Καραμανλής αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιες συζητήσεις και πως αποτελεί πολυτέλεια για το κόμμα η εσωστρέφεια.
Πιστεύει ακράδαντα ότι οιαδήποτε κίνηση δεν μπορεί να εξελιχθεί τώρα, με δεδομένο ότι η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει την εσωκομματική της νηνεμία.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και τη συζήτηση περί εκτάκτου συνεδρίου, καθώς -όπως τονίζει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις- η ανακοίνωση και μόνον μιας τέτοιας επιλογής θα σημάνει επιστροφή στην εσωστρέφεια και πρόκληση ενός νέου γύρου εσωκομματικών ζυμώσεων.
Για τον πρώην πρωθυπουργό, το κρίσιμο είναι αυτή την ώρα η σταθεροποίηση της χώρας και όλα τα άλλα έπονται. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνει σε όλους τους συνομιλητές του.
Σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονται για τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, αποτελούμενου από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις των πολιτικών στελεχών, αλλά δεν θεωρεί σοβαρή προσέγγιση τα σενάρια που υπήρξαν περί κοινής καθόδου των σχηματισμών αυτών στις επόμενες εκλογές - οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν.
Κοινή γραμμή πλεύσης
Με την τοποθέτηση αυτή συμφωνεί και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε και στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα (Mega) απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα για τη συνεννόηση των τριών κομμάτων θα πρέπει να γίνει μέσα στη Βουλή, εννοώντας -προφανώς- την ανάληψη κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.
Οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή βρίσκονται -όπως βεβαιώνουν πρόσωπα που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές- σε καλό επίπεδο και υπάρχει σταθερά ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο κ. Καραμανλής είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να ανοίξει μια συζήτηση για έκτακτο συνέδριο και θεωρεί ότι τα στελέχη που του ασκούν κριτική και θεωρούνται «καραμανλικά» δεν έχουν τη δική του έγκριση ούτε συμφωνεί μαζί τους. «Ο,τι θέλει να πει ο κ. Καραμανλής το λέει ο ίδιος», είχαν επισημάνει πριν από λίγες εβδομάδες (όταν η εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ κορυφωνόταν) συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και αυτή την τοποθέτηση επαναλαμβάνουν διαρκώς.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news