facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τόμσεν: Δεν περιμένουμε Grexit

Εφ' όλης της ύλης για την Ελλάδα απάντησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Ο άλλοτε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αναγνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει μια ισχυρή εντολήνα αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο γίνονται οι διαπραγματεύσεις και το Ταμείο επιδεικνύει ευελιξία.

Όπως τόνισε γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει τα κέρδη από το υφιστάμενο πρόγραμμα, να παραμείνει η οικονομία της σταθερή και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Απαντώντας στο εάν το ΔΝΤ έχει εργαστεί πάνω σε σενάριο Grexit ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς βάση των όλων συζητήσεων αποτελεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή εντός της ευρωζώνης. Τόνισε μάλιστα πως κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο μιας εξόδου αν και όπως είπε οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τρομερές για την Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν συνυφασμένες με την αντίδραση των πολιτικών της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο Π. Τόμσεν είπε πως το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί ώστε να σταματήσει η αστάθεια και χαρακτήρισε το όλο ζήτημα κρίσιμο. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές συντάξεων ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεων παρέπεμψε όμως στις καλένδες μειώσεις υψηλών συντάξεων χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει κανείς ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα προσθέτοντας πως θα συζητήθει η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας και το πως θα καταφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο κ. Τόμσεν είπε πως δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα ελληνικά ταμεία και πρόσθεσε με νόημα πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

megatv

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news