facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κρούγκμαν: «Κόλαση θα δημιουργηθεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ»

Καυστικός ήταν κατά τη διάρκεια της διάλεξης του στο Μέγαρο Μουσικής ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Στην διάλεξη του, με θέμα «Europe: What next?» o νομπελίστας οικονομολόγος, που βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INTERPOST), χαρακτήρισε «κόλαση» την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ, υπογραμμίζοντας πως η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Σαφή κριτική άσκησε, δε, κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις τελευταίες του δηλώσεις, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Επίσης, παρουσιάστηκε θετικός στην περίπτωση ενός έντιμου συμβιβασμού, ενώ υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικότερα για το ευρωσύστημα, στάθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κερδίσει χρόνο, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Όσον αφορά, δε το χαμηλό ευρω-πληθωρισμό, τον χαρακτήρισε «καταστροφή», κάνοντας λόγο για περαιτέρω τραπεζική ένωση, καθώς και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα»

Εξάλλου, λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε, η Ελλάδα αρκεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, ώστε να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Η χώρα, είπε, δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα, δεν θα πρέπει όμως να ανατραπούν τα όσα έγιναν την τελευταία πενταετία, καθώς συνετέλεσαν στο να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα της. Στάθηκε, δε, και στη συρρίκνωση της οικονομίας, αναφερόμενος σε τεράστιες αλλαγές, που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001.

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, κάτι που όμως δεν φαίνεται λόγω της αστάθειας που επικρατεί, ενώ αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα, συνέχισε, η χώρα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια»

Ο Πολ Κρούγκμαν τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια», σημειώνοντας πως πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά στη παρούσα κατάσταση δεν είναι δυνατόν να το αναιρέσουμε.

Παρομοίασε δε την Ευρώπη με την Ιαπωνία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος ζήτησε, ακόμη, να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Εξέφρασε την εκτίμηση του πως, καθώς είναι και ο ίδιος Αμερικανός, πως πιθανότατα οι Ευρωπαίοι νομίζουν πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό σχέδιο και θα πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται πως ο Πολ Κρούγκμαν έχει χαρακτηριστεί ως ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» από το περιοδικό The Washington Monthly, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 12:30.

huffingtonpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news