facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Στο «κόκκινο» η ρευστότητα της χώρας

Η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε πράξεις repos με δημόσιους φορείς για άντληση ως και 3 δισ. ευρώ – Ενώ η Ευρώπη μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα κινδυνεύει με ασφυξία

Το «ελληνικό πρόβλημα», οι μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να απασχολήσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδριάζουν την εβδομάδα αυτή στη Λευκωσία. Οπως εκτιμάται, την ερχόμενη Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ώστε να συμπεριλάβει ομόλογα κρατών, ειδικών φορέων-εκδοτών και ευρωπαϊκών οργανισμών της ευρωζώνης.

Κρίσιμη Πέμπτη

Οι αγορές χρεογράφων θα ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως (45 δισ. ευρώ αφορούν κρατικά ομόλογα) από τη δευτερογενή αγορά με έναρξή τους τον Μάρτιο και κατ' ελάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2016 (σύνολο προγράμματος 1,14 τρισ. ευρώ) το οποίο εκτιμάται ότι θα παραταθεί, καθώς ο αποπληθωρισμός δείχνει να επιμένει. Οι αγορές κρατικών ομολόγων αναμένεται να αρχίσουν από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν αναμένεται να επηρεάσουν ανάλογα και την πορεία των αποδόσεών τους. Στη συνέντευξη της Πέμπτης, όπως εκτιμά η UBS, η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επιφυλακτική της στάση και δεν θα είναι έτοιμη να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral.

Ετσι, ενώ το κόστος δανεισμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ ορισμένες χώρες του πυρήνα θα δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και η Πορτογαλία θα διευκολυνθεί να απαλλαγεί τάχιστα από τα δάνεια του ΔΝΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν στα ύψη, καθώς δεν θα θεωρούνται ως «επιλέξιμα» από την ΕΚΤ έως ότου υπάρξει θετική κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης από τους εταίρους και δανειστές.

Πιέσεις από την ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η Ευρωτράπεζα θα αρχίσει να τα δέχεται ξανά αν η Αθήνα παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Παράλληλα, πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι είναι «πολύ απίθανη» η αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εντολή από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν τις αγορές εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου» δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και αν δοθεί η σχετική άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει έντοκα γραμμάτια πάνω από το όριο των 15 δισ. ευρώ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες.

Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με τη μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η χώρα αναμένεται να έχει προβλήματα ρευστότητας ως τα μέσα ή τα τέλη του μήνα. Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τον Μάρτιο, δήλωσε πάντως στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να εξειδικεύσει τους τρόπους αυτούς. Αν η ΕΚΤ δεν επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκδώσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, η Αθήνα μπορεί να καθυστερήσει κάποιες κατηγορίες πληρωμών ή να προχωρήσει σε πράξεις repos με δημόσιους φορείς που διαθέτουν ρευστότητα, έχοντας τη δυνατότητα άντλησης ως και 3 δισ. ευρώ.

Ερχεται τρίτο πακέτο;

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos, οι χώρες τις ευρωζώνης βρίσκονται σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ. Με την τετράμηνη παράταση της συμφωνίας, η Ελλάδα και οι δανειστές της κερδίζουν απλώς χρόνο για να διαπραγματευθούν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να επιτευχθεί μια πιο διαρκής διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, υποστηρίζουν από την πλευρά τους ξένοι αναλυτές, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Ο δρόμος πάντως προς μια νέα συμφωνία θα είναι ανώμαλος, ενώ η πιθανότητα του «λάθους» εμφανίζεται υψηλή, τη στιγμή που η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει και να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του προγράμματος παραμένει βασική πηγή της αβεβαιότητας.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news