facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαγκάρντ - Χαρδούβελη

40 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Η έξοδος από το μνημόνιο και η απεμπλοκή από το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από πλευράς του ΔΝΤ πήραν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εξόδου από το μνημόνιο, ενώ η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του προαναφερθέντος στόχου και «διαμόρφωσης του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα».





Η διαδικασία της εξόδου από το μνημόνιο είναι δεδομένο πως θα διαρκέσει κάποιους μήνες και δεν θα ολοκληρωθεί... αύριο, ενώ όπως μετέδωσε το mega, η Κριστίν λαγκάρντ έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας, ωστοσο συνέστησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού.

"Καλύτερα από το αναμενόμενο"

Με βάση το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε να έχει το «μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη» και «να πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», της δίνεται πλέον η δυνατότητα να περάσει σε μια «καινούρια σχέση» (με το ΔΝΤ), όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως δυο «βασικοί σταθμοί» θεωρούνται τα stress test των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης.  Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι εταίροι αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο, ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό “όχημα εξόδου” (ή “προληπτικής στήριξης” κατά την κ. Λαγκάρντ) με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους.

Οι όροι της Λαγκάρντ

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.

2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.


"Βόμβα" από την Deutshe Welle

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αποκαλύπτει πως υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ελληνική έξοδο από το Μνημόνιο, στα ''πηγαδάκια'' του ΔΝΤ, σχετικά με την κρίσιμη συνάντηση Χαρδούβελη και Στουρνάρα με την Κ. Λαγκάρντ.

Σε δημόσιες ομιλίες και συζητήσεις, αλλά και σε κλειστές ενημερώσεις από το ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς που διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνόδου στην Ουάσιγκτον, και στις οποίες συμμετείχε η Deutsche Welle, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τα καταφέρει σε μία συγκυρία όπου η αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης και η αστάθεια στις αγορές, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα έχει μπροστά της τεράστιες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειασθεί τη σθεναρή και έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της" δήλωσε με νόημα στην Deutsche Welle ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.
briefingnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news