facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Έρχεται μπαράζ φορολογικών ελέγχων

Ανεβάζει στροφές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη 400 νέων φορολογικών ελεγκτών οι οποίοι κατά κύριο λόγο πρόκειται να επανδρώσουν κρίσιμες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όπως είναι το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων. Το βασικό εργαλείο για τη βεβαίωση και είσπραξη φόρων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν οι ελεγκτές είναι οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Οι τεχνικές αυτές έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται εδώ και περίπου ένα έτος από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, ωστόσο, όπως ομολογούν ακόμη και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή τους παρουσιάζει προβλήματα τόσο για τους ελεγκτές όσο και για τους ελεγχόμενους. Για τους ελεγκτές είναι κάτι καινούριο για το οποίο έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια ακόμη και από ξένους που συμμετέχουν στην τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης της Κομισιόν (της λεγόμενης ομάδας Ράιχνεμπαχ) και πολλές φορές η έλλειψη εμπειρίας οδηγεί σε λάθη ή παραλείψεις. Από την άλλη αντιμέτωποι με αυτά τα λάθη έρχονται και ελεγχόμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα για εισόδημα το οποίο δεν έχουν τελικά αποκρύψει. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται προσφυγή σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και κατόπιν, αν δεν υπάρξει λύση, στη δικαιοσύνη.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό με οδηγίες προς τους ελεγκτές αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεγχόμενων για αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας και απόκρυψη εισοδήματος.
Με βάση αυτές τις οδηγίες ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στον έλεγχο κυρίως των υποθέσεων φορολογούμενων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2013. Από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου περιμένει και σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το υπουργείο Οικονομικών το 2015 προκειμένου να χρηματοδοτήσει και τις προγραμματιζόμενες φοροελαφρύνσεις.

Ας δούμε και ποιες είναι οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογούμενων:

Τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου

Η τεχνική προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου.

Τεχνική της καθαρής θέσης του φορολογουμένου

Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του φορολογούμενου φυσικού προσώπου και προσδιορίζει φορολογητέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, τις διάφορες απαιτήσεις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από άλλες πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά

Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευομένων μελών του, είτε με την κατάθεση τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news