Βρίσκεται στην αρχαία Μεγαρσό ή Μαγαρσό, στην περιοχή των Αδάνων Καρατάς, πόλη που είχε επισκεφτεί ο Μέγας Αλέξανδρος για να θυσιάσει στην Αθηνά Μαγαρσίδα.
Συντηρητές εργάζονται στις κερκίδες του θεάτρου
Το ρωμαϊκό θέατρο της Ασπένδου
Μέρα με την ημέρα οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικό θέατρο, εκείνο της Μεγαρσού, μιας πόλης λιμένα στο στόμιο του Πυράμου, που κάποτε αποτελούσε στρατιωτικό και εμπορικό σταθμό για την είσοδο προς την πεδιάδα της Κιλικίας. Εδώ, το 333 π.Χ. πριν από τη Μάχη της Ισσού, ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε θυσία στην Αθηνά. Έγραψε ο ιστορικός: Η δε Μέγαρσος, κατά Δημήτριον τον τα Παμφυλιακά συγγράψαντα, θυγάτηρ η Παμφύλου, αφ’ ης η πόλις Μέγαρσος εκλήθη…
Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά, ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενήσει εκ νέου παραστάσεις, αφού φυσικά ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες και ανασυντεθεί το αρχαίο θέατρο.
Συντηρητές εργάζονται στις κερκίδες του θεάτρου
Η πόλη που χρονολογείται περί τον 5ο αιώνα π.Χ. και στην οποία κάποτε δέσποζαν τεράστια κτίρια, λουτρά, στάδια και θέατρο έχει ανασκαφεί κατά το 60%. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο των ανασκαφών Τούρκο καθηγητή Φατίχ Γκιουλσέν, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το πολύ σε 14 μήνες και έως τότε θα έχει αποκαλυφθεί όλο το αρχαίο θέατρο. «Κάθε πέτρα θα τοποθετηθεί στο αρχικό σημείο όπου βρισκόταν» είπε ο Γκιουλσέν στηνHurriyet.
Το θέατρο, που βλέπει προς τη θάλασσα, έχει μήκος 150 μέτρων και πλάτος 30 και υπολογίζεται ότι στις κερκίδες του μπορούν να καθίσουν 3.000 άνθρωποι.
Το ρωμαϊκό θέατρο της Ασπένδου
Ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού των Αδάνων, Σάμπρι Ταρί είπε ότι όλη η περιοχή έχει 760 καταγεγραμμένους αρχαιολογικούς τόπους και 545 κάστρα. Αντιπαρέβαλε δε το θέατρο της Μεγαρσού με τα σπουδαία της Σίδης και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Ασπένδου.
pontos-news.gr με πληροφορίες από Hurriyet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου