facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Από νοσοκομείο σε νοσκομείο οι χρονίως πάσχοντες ψάχνουν φάρμακο

Κραυγή αγωνίας από τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων


Ασθενείς περιμένουν για φάρμακα από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Τώρα πλέον το βάρος έχει πέσει στα δημόσια νοσοκομεία

Στη… γύρα έχουν βγει οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα ψάχνοντας να βρουν το απαραίτητο για τη ζωή τους φάρμακο. Λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων, πολλά φάρμακα δεν παραγγέλλονται από τα φαρμακεία των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αποκλείονται, ουσιαστικά, από τη θεραπεία τους.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων χαρακτηρίζουν ανέφικτο τον στόχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος έχει τεθεί στα 535 εκατ. ευρώ (μειωμένος περίπου κατά 20%). «Ο στόχος της δαπάνης είναι περιοριστικός, γεγονός που απαγορεύει όποια πιθανή υπέρβαση. Παρ' ότι αυτό είναι γνωστό και στον ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια της έκδοσης της ΥΑ 3457/2014 (ΦΕΚ Β 64/2014, άρθρο 11, παρ. 1) εστάλη εσωτερικό έγγραφο από τη Διεύθυνση προς τα φαρμακεία του ώστε να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με "στερείται" από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων» αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, ασθενείς με σοβαρά νοσήματα περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί τονίζουν ότι την τελευταία πενταετία κάνοντας υπέρβαση των δυνατοτήτων τους (ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία), κατάφεραν να «πειθαρχήσουν» στην υποχρέωση για μείωση της δαπάνης κατά 50% η οποία έφτασε το 2013 στα 610 εκατ. ευρώ από 1,25 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Ταυτόχρονα κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που προσήλθαν στα νοσοκομεία, παρ' όλο που παρουσίασαν αύξηση που άγγιξε το 35%.

Προειδοποιούν όμως ότι «περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς». Όπως επισημαίνουν, η μείωση του προϋπολογισμού καθιστά αδύνατη ακόμα και την παραγγελία φαρμάκων φάρμακα, «εφόσον το κράτος μάς επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους».

Σημειώνουν επίσης τη μεγάλη καθυστέρηση στους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και τη μη εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των φαρμακοοικονομικών μοντέλων στα νοσοκομεία.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news