facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση νέου μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην ΕΕ

Οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν την Τρίτη να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζεται και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η αδυναμία λήψης απόφασης σημαίνει ότι η νέα ποικιλία πρέπει να εγκριθεί αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ψηφοφορία στις Βρυξέλλες αφορούσε το καλαμπόκι Pioneer 1507, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες DuPont και Dow Chemical. Φέρει επιπλέον γονίδια ώστε να παράγει μια εντομοκτόνο ουσία, ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά και να παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Η Ελλάδα και ακόμα 18 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ ψήφισαν κατά της έγκρισης, σύμφωνα όμως με τους κανόνες αυξημένης πλειοψηφίας της Ένωσης ο αριθμός αυτός δεν ήταν αρκετός για να απορριφθεί η νέα ποικιλία.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας της ΕΕ Τόνιο Μποργκ ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι τώρα νομικά υποχρεωμένη να εγκρίνει το Pioneer 1507. Δεν διευκρίνισε το πότε, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ΕΕ η Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση».

Ο Μποργκ δήλωσε επίσης ότι οι εκτεταμένες έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι το Pioneer 1507, για το οποίο η πρώτη αίτηση κατατέθηκε το 2001, είναι ασφαλές.

Πρόσθεσε όμως ότι, προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, η Κομισιόν θα επαναφέρει πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς όσες «μεταλλαγμένες» ποικιλίες επιθυμούν.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών: του καλαμποκιού MON810 της Monsanto, το οποίο καλλιεργείται σε μικρές μόνο εκτάσεις, κυρίως στην Ισπανία, και την πατάτα Amflora της BASF, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Την έγκριση της Amflora μπλόκαρε όμως με πρόσφατη απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για παρατυπίες στην προβλεπόμενη διαδικασία.

Η Ελλάδα και ακόμα πέντε χώρες της ΕΕ επέλεξαν να απαγορεύσουν μονομερώς την καλλιέργεια MON810 επικαλούμενες την Αρχή της Πρόληψης.

Την Τρίτη, η Γαλλία πρωτοστάτησε στο μπλοκ των χωρών που είπαν «όχι» στο Pioneer 1507. Προειδοποίησε επίσης ότι, λόγω της αντίδρασης της κοινής γνώμης στα «μεταλλαγμένα», η αδειοδότηση της ποικιλίας θα ενίσχυε τον ευρωσκεπτικισμό ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η Γερμανία, η οποία μέχρι πρόσφατα τασσόταν κατά των «μεταλλαγμένων», προτίμησε την αποχή στην ψηφοφορία.

Η Βρετανία από την πλευρά της ψήφισε «ναι», ισχυριζόμενη ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το «μουσείο της παγκόσμιας γεωργίας».

O μεγαλύτερος παραγωγός αραβόσιτου στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, στην οποία οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών είναι εκτεταμένες, όπως ισχύει και στην Αργεντινή.

Ακόμα κι αν το Pioneer 1507 εγκριθεί για καλλιέργεια στην ΕΕ, οποιοδήποτε προϊόν του που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφει ότι περιέχει συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Το θέμα της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου στην ΕΕ, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας.

Ως προς το ζήτημα της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου, μετά την αδυναμία του σημερινού Συμβουλίου να συγκροτήσει την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της ως προς την άδεια καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στην επικράτειά της.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε την αντίθεση της Ελλάδας στη χορήγηση άδειας και στη δυνατότητα καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου στο έδαφός της.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Τόνιο Μποργκ, αφού τόνισε, ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα του γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου ξεκίνησαν πριν από 13 χρόνια, σημείωσε, ότι κάθε κράτος-μέλος θα αποφασίσει μόνο του αν θα το καλλιεργήσει στην επικράτειά του. Όπως είπε, κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια αυτού του αραβοσίτου, βασιζόμενο σε λόγους άλλους από αυτούς της υγείας, τους οποίους θα πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Τ. Μποργκ σημείωσε, ωστόσο, ότι ο γενετικώς τροποποιημένος αραβόσιτος έχει ήδη εγκριθεί στο παρελθόν για εισαγωγή στην ΕΕ σε είδη διατροφής και ζωοτροφών.
Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε, ότι η ελληνική Προεδρία πρέπει τώρα να οργανώσει τα επόμενα βήματα της συζήτησης για αυτό το ευαίσθητο θέμα στα Συμβούλια Περιβάλλοντος και Γεωργίας της ΕΕ. Σημείωσε, επίσης ότι είκοσι κράτη-μέλη είναι κατά της αποδοχής της πρότασης της Επιτροπής, τέσσερα είναι υπέρ, ενώ τρία κράτη-μέλη κάνουν αποχή.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news