facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Asselborn:Η Γερμανία θέλει να γίνει ο ηγεμόνας της ευρωζώνης

Για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει να γίνει «γερμανική Ευρώπη» και το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Καταγγέλλει μάλιστα την Γερμανία για «ηγεμονικές επιδιώξεις».

«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», σημειώνει με έμφαση ο κ. Άσελμπορν και προσθέτει:

«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του '60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα».

Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του, όταν βλέπει, όπως λέει, οι αναφορές σε «υπέρογκο μέγεθος» να εστιάζονται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά μια μεγάλη δορυφορική και χαλυβουργική βιομηχανία και μεγάλες τράπεζες — για αυτό και η κατηγορία πονάει τόσο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Άσελμπορν τονίζει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να συρρικνώσουν τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, αλλά διευκρινίζει ότι της συζήτησης ηγείται το Βερολίνο και, αναφερόμενος στην Κύπρο, σημειώνει ότι υπεύθυνοι για την ιδέα να περιοριστεί ο τραπεζικός τομέας και να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για την διάσωση είναι οι Γερμανοί.

Προσθέτει δε ότι είναι οι γερμανοί πολιτικοί εκείνοι που πυροδοτούν τη συζήτηση και για άλλες χώρες. «Δεν γίνεται η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε 'χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά κέντρα μόνο στις χώρες μας και όλα τα άλλα πρέπει να εξαφανιστούν'. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο ευρωπαϊκό πνεύμα, ενάντια στην εσωτερική αγορά και στην αλληλεγγύη. Πρόκειται για επιδίωξη ηγεμονίας, η οποία είναι λάθος και μη ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters.

«Πολύ δύσκολα ανέχομαι τον όρο "επιχειρηματικό μοντέλο"», συνεχίζει ο κ. Άσελμπορν, αναφερόμενος στην διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Κύπρο.

«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται, με το πρόσχημα οικονομοτεχνικών ζητημάτων, να υποβάλλονται κάποιες χώρες σε ασφυξία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιούνται και γερμανικές τράπεζες, ενώ απασχολούνται 150.000 Γάλλοι και Γερμανοί οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά προς και από το Μεγάλο Δουκάτο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν οι Γερμανοί προσπαθήσουν να συρρικνώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του, αυτό «θα είναι κρίμα για το σύνολο της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο δεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Ο Γιαν Άσελμπορν προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να επωφελούνται μονίμως από την κρίση. «Σε βάθος χρόνου, δεν είναι καλό η Γερμανία να δανείζεται με 1,5% και οι άλλες χώρες με τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους οι Γερμανοί. Είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος είχε υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο Λουξεμβούργο, στην Μάλτα, στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ολλανδία, μιλώντας για «φορολογικό ντάμπινγκ» και για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε ό,τι αφορά ειδικά το Λουξεμβούργο, είχε δηλώσει ότι «φυσικά και ανήκει στις προβληματικές χώρες!».

e-go

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news