Σε δραματικούς τόνους ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ν. Σαλαγιάννης παρουσίασε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα στοιχεία για την αδιέξοδη, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση του Κινήματος
Χρεοκοπία! Μόνο αυτή η λέξη περιγράφει με ακρίβεια την οικονομική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατείνεται ότι έσωσε τη χώρα από την κατάρρευση, δεν κατάφερε όμως να γλιτώσει το ίδιο από το ολέθριο κραχ. Τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλούν από μόνα τους και συγκλονίζουν…
Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά και πρακτικά είναι πλήρως αποκλεισμένο από έσοδα και δεν μπορεί να προσδοκά στην κρατική επιχορήγηση (ώς το 2019) την οποία παρακρατούν οι τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο οι τόκοι των τραπεζικών δανείων για το 2012 έφτασαν στα 16,7 εκ. ευρώ ανά έτος. Σίγουρη και μοναδική πηγή, σύμφωνα με την έκθεση Σαλαγιάννη, οι εισφορές των βουλευτών, περίπου 18 χιλ. ευρώ μηνιαίως, όταν οι αντίστοιχες εισφορές μέχρι το 2011 ήταν 100 χιλ. ευρώ.
16,7 εκατ. τόκοι ετησίως!
Στο σκέλος των δαπανών την τελευταία πενταετία το πρωτογενές έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 1 εκ. ευρώ τον μήνα και, παρά τη γενναία μείωση που επιτεύχθηκε, οι λειτουργικές δαπάνες εξακολουθούν να κρίνονται ασύμβατες με τα έσοδα και ασυμβίβαστες με τη βιωσιμότητα του Κινήματος.
Σε δραματικούς τόνους ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να παρομοίασε με αδιέξοδο την κατάσταση προβλέποντας πρόσκρουση …σε «τοίχο» λόγω των υπέρογκων χρεών που κάνουν το κόμμα να κινείται σε ναρκοπέδιο και να έχει σχεδόν κηρύξει «στάση πληρωμών», του υπερβολικού δανεισμού, των ανύπαρκτων εσόδων, των πιέσεις τραπεζών και προμηθευτών, τις αγωγές και τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που πέφτουν βροχή και συνέστησε να μην καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες.
Η κατακρήμνιση έχει βάθος δεκαετίας… Από 12,2 εκατ. ευρώ το 2003 το χρέος του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες ανήλθε σε 133,4 εκατ. ευρώ το 2012. Ειδικότερα την πενταετία 2006-2010, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στην αρχική της αποκάλυψη περί μαύρης τρύπας, το κόστος των μετακινήσεων για στελέχη και ψηφοφόρους ανήλθε στα 53,36 εκατ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί περί τα 40.000 αεροπορικά εισιτήρια ανά έτος.
Οι υπάλληλοι
Σχετικά με το προσωπικό, οι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι στις κεντρικές υπηρεσίες της Ιπποκράτους καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2012 σε 286 (168 που αμείβονταν από το ΠΑΣΟΚ και 118 αποσπασμένοι) με μηνιαίο κόστος 434 χιλ. ευρώ και ετήσιο 6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2003 οι εργαζόμενοι ήταν μόλις 88 με κόστος ανά χρόνο 1 εκατ. 551 χιλ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από το 2005 ώς το 2010, που το Κίνημα δανειοδοτήθηκε με 206 εκ. ευρώ, έγιναν προσλήψεις πάνω από 60 εργαζομένων με επιβάρυνση περίπου 100 χιλ. ευρώ ανά μήνα. Στις 16 Απριλίου του 2013 έμειναν να απασχολούνται 120 άτομα με κόστος 840 χιλ. ευρώ.
Η πρόσφατη εξέλιξη για τους εργαζόμενους, που είτε δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους (για 23) είτε λύθηκε με συναίνεση και με καταβολή μικρής αποζημίωσης είτε εντάχθηκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας 2-3 ημερών την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται «οδυνηρή κοινωνικά και δύσκολη οικονομικά», πλην όμως χρήματα για να αποζημιωθούν δεν υπάρχουν και γι’ αυτό επικροτείται η κατανόησή τους.
Βάσει του υπομνήματος των αρμόδιων υπηρεσιών, χαίνουσα πληγή για το Κίνημα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί το τεράστιο κόστος των μισθωμάτων για τα κτίρια. Για την πολυτελή και πολυέξοδη, όπως αποδεικνύεται, Ιπποκράτους καταβαλλόταν ενοίκιο για γραφεία και πάρκινγκ ύψους 67 χιλ. ευρώ τον μήνα, την ώρα που για το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη το μίσθωμα ήταν 11,5 χιλ. ευρώ.
Για τη δε Ιπποκράτους συυμφωνήθηκε μείωση στα 35 χιλ. ευρώ, ενώ για τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου πιθανότατα θα μετακομίσει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, το αντίτιμο θα πέσει στα 5 χιλ. ευρώ μηνιαίως.
Το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ αφορά το μέλλον του, αν δηλαδή υπάρχει λύση στο γρίφο του καθεστώτος χρεοκοπίας στο οποίο έχει βρεθεί σήμερα.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις που έθεσε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί ως εξής:
- Το μέγιστο κόστος λειτουργίας (λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, ενοίκια, λοιπά έξοδα) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100-110 χιλ. ευρώ το μήνα. Επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος του κόστους λειτουργίας της περιόδου 2003-2012 υπολογιζόταν σε 2 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 24 εκατ. ευρώ ετησίως, που σε σχέση με τη σημερινή πρόβλεψη ρίχνει το κόστος κάτω του 5%.
- Οι δημοτικές και περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ καθίστανται πλέον αυτοδιαχειριζόμενες και άρα αναλαμβάνουν μόνες να καλύψουν τα έξοδά τους.
“Μονόδρομος”
- Η «επιστροφή στις ρίζες» αναφέρεται, τέλος, ως μονόδρομος. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αν από τα περίπου 120 χιλ. ενεργά μέλη του νέου μητρώου μπορέσουν να πειστούν οι μισοί συμβάλλοντας με 1 ευρώ τον μήνα ο καθένας, θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν πόροι της τάξης των 60 χιλ. ευρώ ανά μήνα.
Με την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων του Κινήματος, η ηγεσία της Ιπποκράτους θέλησε να στείλει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το παρελθόν και το μέλλον, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να χαραχθεί μια καθαρή γραμμή απέναντι στα αρνητικά των περασμένων ετών και να ξεκινήσει μια νέα πορεία, ώστε να ανακτηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης, που προς το παρόν αναζητείται…
efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου