facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πόσο κοστίζει για την Ελλάδα η διάσωση της Κύπρου

Στα 258,1 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συνεισφορά της Ελλάδας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τα 253,5 εκατ. ευρώ προκύπτουν μέσω της... συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM και τα 4,6 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που αναλογεί στη χώρα από τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ.

Τα στοιχεία παρουσιάζει το think tank Open Europe, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι τα ποσά αυτά αφορούν εγγυήσεις δανείων και όχι μετρητά.

Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε χώρα της Ευρωζώνης δίνει εγγυήσεις δανείων στον ESM, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις εγγυήσεις αυτές για να εκδώσει ομόλογα και να αντλήσει ρευστότητα μέσω της αγοράς, προκειμένου να δώσει τα δάνεια διάσωσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο απόφασης της Eurostat, η συνεισφορά των χωρών της Ευρωζώνης στις διασώσεις μέσω ESM δεν επιβαρύνει το εθνικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης, αυτή συνήθως χρηματοδοτείται από τα γενικά αποθεματικά του ταμείου. Αυτά έχουν δημιουργηθεί από τις πληρωμές των χωρών – μελών, που γίνονται ανάλογα με τη στάθμισή τους.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news