facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Φως στον σκοτεινό κόσμο των offshore

Κορυφαίες τράπεζες, όπως η UBS, η θυγατρική της Credit Suisse Clariden και η Deutsche Bank συνεργάζονται στενά με παρόχους offshore υπηρεσιών ώστε να παράσχουν στους πελάτες τους τον μέγιστο βαθμό μυστικότητας

Εντείνεται η πίεση για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ενταθεί η εποπτεία στους «παραδείσους» που την διευκολύνουν οffshore και μη, μετά την δημοσίευση στοιχείων-κλειδί για τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα πίσω από αυτές, στη μεγαλύτερη διαρροή εμπιστευτικών αρχείων (2,5 εκατομμύρια τον αριθμό) στην σύγχρονη ιστορία. Αρκεί να σημειωθεί ότι το μέγεθος των αρχείων, υπολογισμένων σε gigabytes, είναι 160 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την διαρροή των απόρρητων αρχείων του State Department από τη Wikileaks το 2010!

Τα αρχεία αυτά -που επεξεργάστηκε διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων υπό την ομπρέλα του αμερικανικού ινστιτούτου ICIJ- παρέχουν στοιχεία για 130.000 «επενδυτές» από 170 χώρες που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου προελεύσεως σε offshore εταιρείες-γραμματοκιβώτια, καταπιστεύματα κ.ά. με ιδιαίτερη προτίμηση στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κουκ, την Σιγκαπούρη κ.ά. Αν και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους (ούτε πόσα από αυτά αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή εγκληματικής δραστηριότητας), έρευνα του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της McKinsey κάνει λόγο για 32 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μαζί! Τα αρχεία που διέρρευσαν αποτελούν ένα «ρήγμα» στον τείχος της μυστικότητας που καλύπτει τις εταιρείες αυτές και τους ιδιοκτήτες τους, καθώς έδειξαν ότι:

1 Η μεγαλύτερη κόρη του αποθανόντος δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος, Μαρία Ιμέλντα Μάρκος, νυν κυβερνήτης μιας εκ των επαρχιών της χώρας, είναι η βασική δικαιούχος καταπιστεύματος (trust) με έδρα τις Παρθένες Νήσους, με τις αρχές των Φιλιππίνων να υποψιάζονται ότι σε αυτό μπορεί να «κρύβονται» μέρος των 5 δισ. δολαρίων που υπέκλεψε ο πατέρας της όσο κυβερνούσε τη χώρα.

2 Ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους του Καναδά, ο Τόνι Μέρτσαντ, διατηρούσε καταπίστευμα στα νησιά Κουκ με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων το 1998. Στην φορολογική του δήλωση το 1999, όμως, υποστήριξε ότι δεν κατείχε περιουσιακά στοιχεία άνω των 100.000 δολαρίων στο εξωτερικό.

3 Ως μέτοχοι σε εξωχώριες εταιρείες στις Παρθένες Νήσους εμφανίζονται η σύζυγος του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, καθώς και δυο υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom. Ως ιδιοκτήτριες offshore εταιρειών στις Παρθένες Νήσους εμφανίζονται και οι δυο κόρες του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

4 Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζέιμς Μέλον, η οικογένεια του οποίου ίδρυσε γνωστές εταιρείες όπως την Gulf Oil και τη Mellon Bank χρησιμοποιούσε σειρά εταιρειών στις Παρθένες Νήσους και το Λιχτενστάιν για αγοραπωλησίες μετοχών και μεταφορές κεφαλαίων. Ο Μέλον είπε στο ICIJ ότι όντως κατείχε πολλές offshore εταιρείες, αλλά ουδέποτε παραβίασε την φορολογική νομοθεσία. Και πρόσθεσε ότι «έχω ακουστά έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που έχει πολλά χρήματα στα νησιά Κέιμαν», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Μιτ Ρόμνι.

5 Πρωταγωνιστικό ρόλο στο δαιδαλώδες δίκτυο των offshore φαίνεται ότι διαδραματίζουν δυο εταιρείες παροχής υπηρεσιών, η Portcullis TrustNet (με έδρα τη Σιγκαπούρη) και η Commonwealth Trust Limited (CTL) με έδρα τις Παρθένες Νήσους, οι οποίες βοήθησαν δεκάδες χιλιάδες άτομα να στήσουν offshore εταιρίες-κελύφη και τραπεζικούς λογαριασμούς που δύσκολα εντοπίζονται. Ενδεικτικό της πλούσιας δραστηριότητάς τους είναι ότι η CTL την περίοδο 2006 - 2007 έστησε 31 εταιρείες για λογαριασμό του Μουκτάρ Αμπλάζοφ, ενός μεγιστάνα από το Καζακστάν που κατηγορείται για υπεξαίρεση 5 δισ. δολαρίων από μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Στο δε πελατολόγιο της TrustNet εμφανίζονται τουλάχιστον 30 Αμερικανοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, απάτη, φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Μεταξύ τους ξεχωρίζει ο Ρατζ Ρατζαράτναμ, ιδρυτής του hedge fund Galleon που καταδικάστηκε το 2011 για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα insider trading στην ιστορία της Wall Street.

6 Δυο κορυφαίες ελβετικές τράπεζες, η UBS και η Clariden, θυγατρική της Credit Suisse συνεργάζονταν με την TrustNet ώστε η τελευταία να προσφέρει στους πελάτες τους το? «Ιερό Γκράαλ των offshore εταιρειών», δηλαδή ένα σχήμα τόσο ανώνυμο ώστε η αστυνομία και οι εποπτικές αρχές να βρεθούν σε αδιέξοδο σε περίπτωση που επιχειρούσαν να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη.

7 Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποκάλυψη της βιομηχανίας των μεσαζόντων, αχυράνθρωπων, λογιστών και τραπεζών που κάλυπταν τα ίχνη των βαθύπλουτων πελατών τους. Το BBC και η Guardian εντόπισαν 28 «εικονικούς διευθυντές», οι οποίοι αντιπροσώπευαν στα χαρτιά πάνω από 21.000 εταιρείες! Πολυάσχολοι άνθρωποι?
Αντιδράσεις
Η δημοσίευση των στοιχείων για τις offshore προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το υλικό, ενώ η Κομισιόν υπενθύμισε ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει πάνω από 1 τρισ. ετησίως στην Ε.Ε. και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν κοινή στάση όσον αφορά τον ορισμό του φορολογικού παραδείσου, ως πρώτο βήμα για τον στενότερο ελέγχό τους.

Στη Γαλλία, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του Φρ. Ολάντ Ζαν-Ζακ Οζιέ διατηρούσε offshore εταιρείες στα νησιά Κέιμαν, που ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον Γάλλο πρόεδρο: Και τούτο γιατί η αξιοπιστία του είχε ήδη υποστεί ισχυρό πλήγμα από την παραίτηση του υπουργού προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη ότι διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Σιγκαπούρη, με τα γαλλικά ΜΜΕ να ανεβάζουν χθες το ποσό που διατηρούσε εκεί στα 16 εκατ. ευρώ και όχι στις 600.000 ευρώ, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει.

Πάντως, παρά τις υποσχέσεις των δυτικών κυβερνήσεων για πάταξη της φοροδιαφυγής, οι offshore εταιρείες θα παραμείνουν «ζώνη ατιμωρησίας» όσο μεγάλο μέρος των κεφαλαίων προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία ή/και καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους που έχουν στενές σχέσεις με αυτές...

Διαρροή

Τα αρχεία που διέρρευσαν παρέχουν στοιχεία για 130.000 «επενδυτές» από 170 χώρες που διατηρούν offshore εταιρείες, καταπιστεύματα κ.ά. στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κουκ, τη Σιγκαπούρη και άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Ρωσικά κεφάλαια

Ως μέτοχοι σε εξωχώριες εταιρείες στις Παρθένες Νήσους εμφανίζονται η σύζυγος του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom, οι κόρες του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ κ.ά.

Αριθμοί που προκαλούν σοκ
Φως στον σκοτεινό κόσμο των φορολογικών παραδείσων ρίχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες

32 τρισ. δολ. εκτιμάται ότι είναι το ύψος των κεφαλαίων που βρίσκονται σε offshore εταιρείες ανά τον κόσμο

28 αχυράνθρωποι αντιπροσώπευαν στα χαρτιά πάνω από 21.000 offshore εταιρείες

2,5 εκατ. αρχεία παρέχουν στοιχεία για 130.000 «επενδυτές» από 170 χώρες

31 εταιρείες offshore έστησε η Portcullis TrustNet από τη Σιγκαπούρη την περίοδο 2006 - 2007 για λογαριασμό ενός μόνο ατόμου

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news