facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Νέο «αγκάθι» στη συνοχή της κυβέρνησης το θέμα με το χαράτσι στα ακίνητα

Προβλήματα στη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας προκαλεί το θέμα με τη συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόμματά τους να καταψηφίσουν στη Βουλή μια τέτοια ρύθμιση, καθώς διαφωνούν κάθετα με την προοπτική αυτή!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η σχετική συζήτηση κράτησε ελάχιστα, καθώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν άμεσα τις αντιρρήσεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος, φέρεται να υπενθύμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ του υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου φόρου ακινήτων και μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ κατά το παρελθόν, θυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες ψηφίστηκε το ειδικό τέλος ώστε η χώρα να οδηγηθεί στο κούρεμα του χρέους και να κρατηθεί όρθια η εθνική οικονομία. «Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε σε μια οριστική, θεσμική λύση.

Βεβαίως, αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για το χαράτσι.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φέρεται να επέμεινε στη θέση του πως το τέλος ακινήτων θα πρέπει και το 2013 να εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, αυτή είναι «η πιο ρεαλιστική λύση».

Σχέδια για ελαφρύνσεις
Σε περίπτωση, πάντως, που το χαράτσι στα ακίνητα διατηρηθεί για ακόμη μια χρονιά και δεν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες που έχει ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στο μέγεθος του φόρου ώστε να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ημερησία», το εύρος των «βελτιωτικών» κινήσεων στο χαράτσι, εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μείωση των συντελεστών επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς τα συνολικά έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο (2,5 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερα από αυτά που προβλέπεται να αποφέρει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 (2,2 δισ. ευρώ), μόνο που για να γίνει αυτό, είναι προϋπόθεση το να εισπραχθούν εγκαίρως εντός του τρέχοντος έτους ο ΦΑΠ του 2011 και ο ΦΑΠ του 2012. Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τους συγκεκριμένους φόρους αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου.

Η θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου θα έφερνε σημαντικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο δεδομένου ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2014 η τρόικα εμμένει στην επιβολή του χαρατσιού.

eklogika

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news