facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Παγκόσμιος σάλος από την ομολογία του ΔΝΤ..για τους "λάθος" υπολογισμούς που βύθισαν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ομολογία για το λάθος του ΔΝΤ αναφορικά με τη συνταγή λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα και η οποία βύθισε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.


Εκτεταμένη αναφορά στον «πολλαπλασιαστή» που χρησιμοποιήθηκε και στις επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη έκαναν το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Marianne» και ξένοι αναλυτές.
Ειδικότερα, το αφιέρωμα του «Μarianne» παρουσιάζει την έκθεση του Ταμείου, που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην οποία αναγνωρίζεται ότι πράγματι οι επιπτώσεις του προγράμματος στην ανάπτυξη δεν εκτιμήθηκαν σωστά εξαιτίας ενός λάθους στους υπολογισμούς.
Σημειώνεται πως το λάθος αυτό παραδέχτηκε εμμέσως πρόσφατα και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ωστόσο πως δεν θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία ή να δείξει κάποιους «με το δάχτυλο», αλλά σημασία έχει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.

Το πρωτοσέλιδο του γαλλικού, εβδομαδιαίου περιοδικού «Marianne» με τίτλο «Το απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ». Στο τελευταίο τεύχος δημοσιεύει όλη την έκθεση Μπλανσάρ και κάνει εκτεταμένη αναφορά στον «πολλαπλασιαστή» που χρησιμοποιήθηκε και στις επιπτώσεις που είχε στην ύφεση στην Ελλάδα

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.
«Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης, που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη, στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών Οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».
Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην οποία αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών και το «Εθνος», έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής».
Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5, τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρκτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας», που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζεται ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!), ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.
Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.
Ερίκ Εγέρ:
Ξέχασαν τις... μεταβλητές
«Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού» εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας - και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πειστούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες του «Μarianne».
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news