Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα αλλάξουν υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν κενά που έχουν εμφανιστεί, ενώ αρκετοί θα δουν την πόρτα εξόδου είτε λόγω ανεπάρκειας είτε επειδή εμφανίζονται αδικαιολογήτως απόντες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η εικόνα του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2013, χωρίς απολύσεις, αλλά μόνο με μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τα υπόλοιπα υπουργεία, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
■ 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους. Ο στόχος είναι στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να μην υπάρχουν ένστολοι, αλλά μόνο διοικητικοί υπάλληλοι. Ως εκ τούτου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα, θα στελεχώσουν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (Τροχαία, διαβατήρια, ταυτότητες κ.ά.). Αντίστοιχος αριθμός αστυνομικών θα αναλάβει μάχιμες θέσεις σε αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.
■ 6.000 υπάλληλοι θα μετακινηθούν στον ΕΟΠΥΥ. Στον συγκεκριμένο φορέα έχουν προκύψει πολλά κενά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στείλει αναλυτικά τον κατάλογο με τις συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να πληρωθούν. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός φορέας που θα απορροφήσει τους περισσότερους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
■ Οι δήμοι όλης της χώρας έχουν ζητήσει ήδη 1.000 υπαλλήλους για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως όλοι οι υπάλληλοι που έχουν βγει ήδη σε διαθεσιμότητα από τους δήμους θα μετακινηθούν σε αυτά - πλην όσων κριθούν ανεπαρκείς από το ΑΣΕΠ για διάφορους λόγους.
■ Επίσης, προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων στο υπουργείο Εσωτερικών για το 2013. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι δήμοι οι οποίοι εμφανίζουν πλεόνασμα. Αυτοί θα μπορούν να προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έπειτα από διαδικασίες ΑΣΕΠ.
■ Εχει διαπιστωθεί πως καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν διδάσκουν σε Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις. Σκοπός της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη νέων προσλήψεων, είναι να μετατάξει σχετικές ειδικότητες σε αντίστοιχες θέσεις.
■ Συνολικά το βάρος της κυβέρνησης πρόκειται να πέσει σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που αφορούν στην εξυπηρέτηση του κοινού. Οπως έχει ήδη διαπιστωθεί, τα περισσότερα κενά και η μεγαλύτερη απροθυμία από πλευράς των δημοσίων υπάλληλων εμφανίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.
Ετσι, τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν με απόλυτη ακρίβεια όλα τα κενά στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να διατηρηθεί το ποσοστό 1 προς 5 των προσλήψεων. Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο ποσοστό έχει τηρηθεί, ενώ υπάρχουν υπουργεία τα οποία δεν έχουν προβεί σε καμία πρόσληψη.
2.000 υπάλληλοι στον αέρα μέχριτα Χριστούγεννα
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σχέδιο των προς διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων. Παρά τις αντιδράσεις των δήμων ο κ. Μανιτάκης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα συνεχίσει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Εκτιμάται πως οι αντιδράσεις θα περιορίζονται όταν θα ανακοινώνεται στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση στο Δημόσιο, κάτι που πιστεύεται πως θα τους πείθει ότι δεν πρόκειται για απόλυση. Βασικό κριτήριο της μετακίνησής τους θα είναι το γεωγραφικό.
Δηλαδή δεν πρόκειται κάποιος δημόσιος υπάλληλος που θα μετακινείται λόγω διαθεσιμότητας να τοποθετείται μακριά από τον τόπο διαμονής του. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη η προϋπηρεσία και οι σπουδές του κάθε υπαλλήλου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι έχουν τεθεί σε αργία ή εκκρεμεί κάποια δικαστική απόφαση εις βάρος τους. Σε αυτό το σημείο στελέχη του υπουργείου παραδέχονται, όμως, πως υπάρχει κενό, αφενός επειδή οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη αναμένεται να είναι αρκετές, αφετέρου διότι αν η δίωξη ενός υπαλλήλου είναι για θέμα εκτός υπηρεσίας, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία προκειμένου να ενημερωθεί ο προϊστάμενος του τμήματος.
Να παγιωθούν οι μετακινήσεις
Επιπλέον ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί πως η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να γίνει πάγια διοικητική πρακτική και όχι να περιοριστεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω των απαιτήσεων της τρόικας. Στενοί συνεργάτες του υπουργού μάλιστα θεωρούν πως θα πρέπει να αλλάξει η υπηρεσιακή κουλτούρα στους δημοσίους υπαλλήλους και «κάθε δημόσιος υπάλληλος να καταλάβει πως έχει υποχρέωση να πηγαίνει εκεί όπου τον έχει ανάγκη η υπηρεσία».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου