Ειδικά σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό των 500 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνεται στη λίστα και ανήκει σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο -και όχι σε φυσικό πρόσωπο- το οποίο διαχειρίζονται συγκεκριμένες ανώνυμες εταιρείες, πληροφορίες της «Κ», από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι από τις μέχρι τούδε έρευνες των ελεγκτικών αρχών δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου με τον επίμαχο λογαριασμό.
Εισαγγελικές πηγές, που έχουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της λίστας σε ό,τι αφορά τον επίμαχο λογαριασμό, αναφέρουν ότι δεν επιβεβαιώνεται σύνδεση της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου και δηλώνουν στην «Κ» πως τα όσα ανέφερε σε σύσκεψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ο διευθυντής Ελέγχων κ. Νικ. Λέκκας περί εμπλοκής της στη λίστα Λαγκάρντ δεν βρίσκουν έδαφος στα δεδομένα της δικογραφίας.
Η κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου στην οποία ανέφερε τη στιχομυθία μεταξύ του ιδίου και του κ. Λέκκα δεν εκτιμάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως στοιχείο αξιόλογο προς διερεύνηση, καθώς δεν στηρίζεται, όπως αναφέρεται, σε κάποιο δεδομένο της έρευνας.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο σχολαστικός κ. Γρ. Πεπόνης δεν απηύθυνε σχετική ερώτηση για το θέμα όταν προσήλθε ενώπιόν του για κατάθεση -μετά τον κ. Στασινόπουλο- ο κ. Λέκκας, ο οποίος άλλωστε ουδέν περί του θέματος κατέθεσε. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όπου αναφέρονται τα όσα είπε περί εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ο ίδιος διέψευσε την επίμαχη στιχομυθία.
Πάντως, πέραν της κατάθεσης με τα 500 εκατ. δολάρια στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, υπό την μορφή που υπάρχει σήμερα στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, άλλοι λογαριασμοί με τόσο μεγάλα ποσά δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι είναι οι λογαριασμοί με ποσά μεταξύ 10 και 40 εκατ. δολαρίων, ενώ η πλειονότητά τους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Κι ενώ οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, έστω και με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, έχουν ξεκινήσει, σημαντικά στοιχεία από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών δεν υπάρχουν πλέον, καθώς έχουν «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα κατ' εφαρμογήν της εκεί νομοθεσίας που επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα να μη διατηρούν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στοιχεία πέραν της δεκαετίας.
Αυτό το δεδομένο, δημιουργεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων των ελεγκτικών αρχών, ανυπέρβλητα προβλήματα για έρευνα εις βάθος των καταθετών που περιέχονται στη λίστα. Κι αυτό γιατί η κίνηση πολλών λογαριασμών ανάγεται στη δεκαετία του 1990 και σε κάθε περίπτωση φθάνει μέχρι το 2007, οπότε και υπήρξε η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων από τον υπάλληλο της HSBC, Φαλτσιανί.
Το πρωτότυπο
Ωστόσο, σημαντική θεωρείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς η αποστολή εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών του πρωτοτύπου της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το υπάρχον στα χέρια τους αντίγραφο έχει υποστεί αλλοιώσεις ή κρίσιμες προσθαφαιρέσεις. Εννοείται ότι στην περίπτωση που αποδειχθούν, θα δώσουν άλλη, σοβαρότερη, τροπή στην όλη υπόθεση, τόσο για τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της λίστας όσο και για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ελέγχονται για μη αξιοποίησή της.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν προς την «Κ» ότι το πρωτότυπο της λίστας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας ενδεχομένως και προ των εορτών.
Εκκρεμεί η έρευνα για το ΣΔΟΕ
Σε εκκρεμότητα παραμένει από τους οικονομικούς εισαγγελείς το σκέλος της υπόθεσης με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ που διαχειρίστηκαν το θέμα και έχουν κληθεί ήδη σε εξηγήσεις για τις ενέργειές τους.
Κι ενώ η δικογραφία για τις τυχόν πράξεις και παραλείψεις των πρώην υπουργών Οικονομικων Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή προς αξιολόγηση, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η αξιολόγηση των οικονομικών εισαγγελέων για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν έχει προχωρήσει, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν τους εισαγγελείς, πρώτα να παραλαμβάνουν το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές και στη συνέχεια να έχουν πλήρη εικόνα της διαχείρισης της υπόθεσης, πριν προβούν σε απόδοση ή μη ευθυνών στους κ. Ιω. Καπελέρη και Ιω. Διώτη που ενεπλάκησαν στους χειρισμούς της λίστας από πλευράς ΣΔΟΕ. Πάντως, σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι όποιες εξελίξεις, εξαρτώνται από τις προθέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το κοινοβουλευτικό παζλ.
kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου