facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ανοίγει το παιχνίδι: Η Κίνα έρχεται στην Ελλάδα για επενδύσεις σε πετρέλαια & φυσικό αέριο

Όταν η Κίνα δηλώνοi "Παρούσα!"στις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr και επενδύει να "ξεδιψάσει" την ενεργειακά αχανή εσωτερική αγορά της, τότε τις χρεία άλλων μαρτυριών χρειαζόμαστε, ότι το παιχνίδι των "δόσεων", των "επιμηκύνσεων" και τους "χρέους" της τρόϊκας, δεν είναι απλά στημένο, αλλά και χρονο-ημερολογιακά προσημαδεμένο.

Ο κινεζικός πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC που κυριαρχεί στις περισσότερεςπετελαιοπαραγωγούς αφρικανικές χώρες (π.χ. Νιγηρία), αλλά έχει και ισχυρή παρουσία στην Αλγερία, το Σουδάν και την Λιβύη στην εξερεύνηση των κοιτασμάτων, είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον β' Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων που ετοιμάζεται ήδη.

Στελέχη της CNOOC δήλωσαν στο defencenet.gr ότι "Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κορυφαία χώρα παραγωγό υδρογονανθράκων και εξ όσων γνωρίζουμε αυτό μπορεί να επιτευχθεί πριν τοτέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό".

Σε άλλες δηλώσεις του στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚ της Κίνας, ο διευθύνων σύμβουλος της CNOOC, Wang Yilin αναφέρθηκε στους νέους στόχους της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας ( South China Sea) η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις περιέχει 17.0 εκατ. τόνους πετρελαίου και 498 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ένα από κάθε άποψη τεράστιο μέγεθος αποθεμάτων (έτσι εξηγείται και η υψηλή ένταση στην περιοχή με Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ), αλλά και να επενδύσει "Σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη έχει υψηλή πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων" όπως είναι η Ελλάδα.

Βέβαια, μόνο ένα μικρό μέρος των ανωτέρω αποθεμάτων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας θα μπορέσουν τελικά ν’ αξιοποιηθούν, αλλά έστω και αυτά θα διπλασιάσουν τα φυσικά ενεργειακά αποθεμάτων της Κίνας τα οποία σήμερα φθάνουν τα 2.0 δις τόνους ή 14.7 δισ. βαρέλια για πετρέλαιο και 107.7 tct ή 3.1 tcm για φυσικό αέριο.

Αντίθετα στην Ελλάδα θεωρούν ότι είναι απολήψιμο το 90% των ποσοστήτων φυσικού αερίου που θα εντοπιστούν και πιστεύουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πολλαπλάσιου μεγάθους από αυτά της Νότις Θάλασσας..

Μάλιστα οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τον διαγωνισμό των γεωτρήσεων. Η CNOOC, λίγους μήνες πριν, εγκαινίασε το πρώτο της πλωτό γεωτρύπανο ( drilling ship), γνωστό ως CNOOC 981 CK το οποίο κατασκευάσθηκε σε κινεζικά ναυπηγεία και έχει πρόγραμμα ναυπήγησης άλλων πέντε!

Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την "προίκα" που έχει. Αν τα κοιτάσματα και οι εισπράξεις υποθηκευτούν, πολύ δύσκολο. Η χώρα για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται εθνοκεντρικά σκεπτόμενη πολιτική ηγεσία, όχι "μεγαλοαστική" και συμβιβασμένη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος ακόμα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με την τρόϊκα, ακριβώς επειδή η τελευταία ζητεί να υποθηκευτούν τα κοιτάσμτα της Κύρπου, έναντι "πινακίου φακής" (10-25 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζεται ο τραπεζικός τομέας για να εξισορροπήσει την απώλεια από τα ελληνικά ομόλογα). Όταν η αξία των κοιτασμάτων υπολογίζεται σε 15 -20 φορές μεγαλύτερη...

defencenet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news