Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικής με την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδομής. Η βουλευτής επικαλείται κλαδική μελέτη της ICAP, που δείχνει ότι η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρει και τον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
Όπως ειδικότερα αναφέρει η βουλευτής, τα ειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, την περίοδο 2006- 2008, είχαν συνεχόμενη άνοδο του τζίρου τους, σε ποσοστό 10% ετησίως.
Από το 2009, όμως, η εικόνα αλλάζει και, έως το 2011, η μέση ετήσια πτώση είναι 13%. Το 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 38%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 18%. Η βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτησή της στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ενημερωθεί πώς θα αντιμετωπίσει η πολιτεία την υπάρχουσα δυσμενή πραγματικότητα.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών θυμίζει ότι, με το νόμο 3986/2011, οι δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από 17 Δεκεμβρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2013, για αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (απαλλαγή από το πόθεν έσχες), εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς/γονικής παροχής.
Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, εξάλλου, ως προς τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, ότι με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010, καταργήθηκε ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές, ως προς τις αγορές αστικών ακινήτων, έχουν μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της (από 9% και 11% αντιστοίχως που ήταν προηγουμένως).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου