facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αρχισαν τώρα να γέρνουν και τα ελικόπτερα

Εκπλήξεις (ίσως σημαντικότερες και από το τεράστιο σκάνδαλο των υποβρυχίων) μπορεί να κρύβει η διενέργεια έρευνας που διέταξε χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Παν. Φάκου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αγόρασε τα ελικόπτερα Apache με «καπέλο» 70.000.000 δολάρια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καταρχάς θα υπάρξουν δυσκολίες για την απόδειξη του ύψους του «καπέλου», επειδή σε αγορές αμυντικού υλικού το κόστος ορισμένων -ειδικά σχεδιασμένων- συστημάτων μπορεί να υπερτιμολογηθεί, κατά περίπτωση, και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με παρόμοιες παραγγελίες από άλλα κράτη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, τα καλά κρυμμένα μυστικά μπορεί να εντοπιστούν σε άλλες πτυχές της υπόθεσης:

1. Η αγορά των Apache, που έφτασε τα 663.200.000 δολάρια, δεν είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επειδή πλησίαζαν οι εκλογές του Μαρτίου του 2004 και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ήθελαν να υπογράψουν βιαστικά την υπόθεση, επελέγη (κατά παράβαση των διαδικασιών) η πληρωμή μέσω swap agreement με την Deutsche Bank!

2. Η αγορά των επιθετικών ελικοπτέρων Apache θα πρέπει να εξεταστεί ως «δίδυμο» με την αγορά των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90. Η σύμβαση για τα NH-90 υπεγράφη την ίδια ακριβώς εποχή με την ίδια βιαστική (λόγω εκλογών) πρακτική και πάλι με τη χρήση swap από την Deutsche Bank. To κόστος ήταν περίπου 675.000.000 ευρώ.

3. Τα συγκεκριμένα Apache AH-64, έκδοσης «D», έχουν παρουσιάσει σειρά προβλημάτων, προκαλώντας τον Ιούλιο του 2010 τον θάνατο δύο χειριστών, ενώ τον Μάιο του 2011 το πλήρωμα μόλις γλίτωσε τη ζωή του έπειτα από επικίνδυνη ανάφλεξη. Αντίθετα, η προηγούμενη έκδοση «Α», παραγγελίας του 1993 και παραλαβής του 1995, έχει καλύτερες επιδόσεις. Η Αεροπορία Στρατού τα χρησιμοποιεί ακόμα, και μάλιστα θεωρούνται κύριο στοιχείο της αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ (που έχει την ίδια έκδοση) ακόμα και μετά το 2020.

4. Τα NH-90, λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων, δεν έχουν παραληφθεί έως σήμερα (έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια), ενώ έπρεπε να χρησιμοποιούνται από το 2006.

5. Κύριος συνεργάτης της Boeing (κατασκευάστρια των Apache) ήταν τότε ο όμιλος Λιακουνάκου που ερευνάται για πολλές υποθέσεις, ενώ η Eurocopter (κατασκευάστρια των NH-90) που αντιπροσωπεύεται από την EADS Hellas, με διευθύνοντα σύμβουλο το Γερμανό Βέρνερ Βάις, κλείνει βιαστικά το γραφείο της στην Αθήνα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η εταιρία αποχωρεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και μένει να δούμε αν η Εισαγγελία θα αναζητήσει στοιχεία με κάποια έφοδο (όπως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου).

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2004 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψήφιος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε αναφέρει σε προεκλογικές ομιλίες του ότι θα ερευνηθούν οι δύο συγκεκριμένες υποθέσεις των Apache και των ΝΗ-90 λόγω των συμφωνιών swap, γνωρίζοντας προφανώς ότι ήταν οι σημαντικότερες της περιόδου Σημίτη.

Φοίβος Κλαυδιανός

Στο μικροσκόπιο η σύμβαση, το καπέλο και η προκαταβολή

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνει η προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Apache από τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για την τέταρτη δικαστική ερεύνα που διατάσσεται για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 2001 και μετά - δηλαδή μετά την «εποχή» Ακη Τσοχατζόπουλου!

Ειδικότερα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτας Φάκου θα διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», σύμφωνα με το οποίο τα 12 πολεμικά ελικόπτερα αγοράστηκαν με υπέρογκο τίμημα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα ελικόπτερα, τύπου Apache, της εταιρίας Boeing με κόστος 593.000.000 δολάρια, ωστόσο, τελικά το κόστος της προμήθειας εκτινάχθηκε στα 663.000.000 δολάρια, εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθη με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Παράλληλα, παρόλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237.000.000 δολάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003. Πλέον οι εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας θα ψάξουν εξονυχιστικά τη σύμβαση για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ή όχι.

Επισημαίνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί ακόμα τρεις εισαγγελικές έρευνες για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και κρατικών αξιωματούχων εκείνης της περιόδου, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, οπότε και κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μεταξύ αυτών, και εκείνη για τα οπλικά συστήματα Leopard για την προμήθεια των οποίων -όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία»- υπάρχει μαρτυρία-κλειδί από λογιστή ο οποίος τα «έσπασε» με επιχειρηματία - προμηθευτή οπλικών συστημάτων και καταγγέλλει τον πρώην εργοδότη του ότι λάδωνε πολιτικούς.


Βάσω Παλαιού

dimokratianews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news