facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Στο «κόκκινο» τα αποθεματικά του κράτους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών για τα ταμιακά αποθέματα. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Χρήστος Σταικούρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει λάβει, ως τώρα, τις προγραμματισμένες δόσεις της χρηματοδοτικής στήριξης έχει δημιουργηθεί πρωτοφανής πίεση στην ταμειακή της κατάσταση. Πίεση που θα υπάρχει και θα εντείνεται μέχρι τη λήψη της επόμενης δόσης. Να θυμίσω και να τονίσω ότι, υπό προϋποθέσεις βέβαια, θα έπρεπε να αποδεσμευθεί δόση ύψους 31,2 δισ. ευρώ από το 2ο τρίμηνο και 5 δισ. ευρώ από το 3ο τρίμηνο, ενώ εκκρεμεί ακόμη μία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο του έτους. Δόσεις των οποίων την καταβολή έχει άμεσα ανάγκη η ελληνική οικονομία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που υπάρχουν έχουν γίνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα.

«Δείγματα γραφής που είναι συγκεκριμένα και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικότερα, σ’ αυτά περιλαμβάνονται: Η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του «κεφαλαίου αξιοπιστίας» της χώρας ως αποτέλεσμα συγκροτημένων, μεθοδικών και αποτελεσματικών κινήσεων της Κυβέρνησης. Η βελτίωση της αξιοπιστίας που καθίσταται σαφής τόσο από τις δηλώσεις των εταίρων μας, όσο και από την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη χώρα μας. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους που κρίνεται ικανοποιητική, παρά την ύφεση. Η αξιοσημείωτη μείωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων. Η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,9% το Σεπτέμβριο (ο εναρμονισμένος ΔΤΚ στο 0,3%), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2009. Η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η χθεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου με επιτόκιο στο 4,46%, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010. Η βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο και η άνοδος των εξαγωγών. Η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, αν και μέρος αυτών διοχετεύεται στην κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και επενδυτών, καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας της Δημοσίου (π.χ. διαγωνισμός για IBC κ.α.). Η δημιουργία νέων ισχυρών τραπεζικών ομίλων με μεγέθη ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όχι μόνο του εθνικού αλλά και του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος»

Παρά όμως τη συμφωνία των εισηγητών της συμπολίτευσης για την ανάγκη επίδειξης πνεύματος σύμπνοιας, καταγράφονται βολές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για τον βαθμό ανταπόκρισης των υπουργών τους στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει- όπως επίσης και οι πολιτικές διαφοροποιήσεις που επιδίωξε να προβάλει, από πλευράς της, η Δημοκρατική Αριστερά.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως «η δική της έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεργασία ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα»

. Παρότι ο κ. Σαχινίδης δήλωσε πως υπερασπίζεται «πολύ συνειδητά την ανάγκη επιτυχίας της κυβέρνησης αυτής», υποστήριξε πως «πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν βοηθούνε- και μιλάνε γι' ανάπτυξη αλλά δεν εργάζονται γι' αυτήν (…) Δεν αισθάνονται την ανάγκη για αναδιάρθρωση ή περικοπές τμημάτων του δημοσίου τομέα και έχουν αναδειχθεί σε ακτιβιστές των υπουργείων τους και όχι της υπεράσπισης των πολιτών».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτήρη παρατήρησε πως «το προσχέδιο προϋπολογισμού ασφυκτιά απ' την πολιτική της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση και δεν ικανοποιεί τους στόχους της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε πως, στην εφαρμοζόμενη πολιτική, χρησιμοποιούνται τρία κανάλια εξόδου απ' την ύφεση (μείωση επιτοκίων, δημοσιονομική πειθαρχία, εσωτερική υποτίμηση) κανένα από τα οποία δεν λειτουργεί. «Το συμπέρασμα είναι πως δεν έχουμε βιώσιμο χρέος και δεν θα έχουμε, αν δεν αλλάξει η βασική σχέση μεταξύ του επιτοκίου και του ρυθμού ανάπτυξης. Ότι έχουμε τρομερή κοινωνική θυσία, για πολύ μικρά αποτελέσματα. Και ότι δεν υπάρχει πια στρατηγική της κυβέρνησης άλλη απ' το να κρατήσουμε το κεφάλι μας πάνω απ' το νερό και να περιμένουμε την ευρωπαϊκή κρίση που θα αλλάξει κάπως την Ευρώπη- και μέσα από το πότισμα του βασιλικού να ποτιστεί και η γλάστρα της Ελλάδας» συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος. «Δυστυχώς για σας, δεν θα ψηφίσετε ούτε για την επιμήκυνση, ούτε για την ανάπτυξη. Θα ψηφίσετε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που ξέρετε πως οι αριθμοί δεν στέκουν και θα ψηφίσετε τα μέτρα. Το προσχέδιο αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ταξική επιλογή και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς με ταξική ματιά» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτοί που διέλυαν τη χώρα και οδήγησαν την ανεργία στα ύψη και σε μια κατάσταση με 3.000 αυτοκτονίες και χιλιάδες μαγαζιά να έχουν βάλει λουκέτα, έρχονται να ζητήσουν πιο αποφασιστική συνέχιση του ίδιου κατήφορου» σχολίασε, για την ομιλία Σαχινίδη, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, προειδοποιώντας τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ πως «η ανθρωπιστική κρίση που οδηγεί σε αυτοκτονίες έχει πλέον στοιχεία και ποινικού δικαίου».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, από τη Χρυσή Αυγή, επισκόπησε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις τους «απάτη». Παράλληλα, σχολιάζοντας το προσχέδιο προϋπολογισμού, παρατήρησε πως «την ίδια στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την επίσκεψη Μέρκελ, οδηγείται ένας ολόκληρος λαός να συνταξιοδοτηθεί στα 67, για την εξοικονόμηση μονάχα 5 εκατ. ευρώ». Ο κ. Παναγιώταρος αξίωσε «να απαιτηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαγώθηκαν από απατεώνες τύπου Τσοχατζόπουλου».

Τέλος, για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως εντός του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος υπάρχουν δύο επιλογές εξόδου απ' την κρίση- και οι δύο προσωρινές και αντιλαϊκές: «Είτε η επιλογή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με έξοδο απ' το ευρώ και εξωτερική υποτίμηση, είτε συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης».

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news