Τα ληξιαρχεία είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να ενημερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τον θάνατο συνταξιούχων, προκειμένου τα Ταμεία να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που θα οδηγούν σε διακοπή της σύνταξής τους. Αρα, το ερώτημα που τίθεται και αφορά τη νυν αλλά και τις πρώην ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης είναι τι πράττουν για να λειτουργήσει ο νόμος, κι όχι πόσο επιπλέον πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για να δικαιωθεί αυτή η παράλειψη που επιτρέπει να αυξάνονται τα φαινόμενα παραβατικότητας στα Ταμεία. «Οι ληξίαρχοι του κράτους αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα στους ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης αντίγραφα των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου, ανάλογα με την ιδιότητα η οποία δηλώνεται κατά την έκδοση της ανωτέρω πράξης (συνταξιούχος Δημοσίου, ΙΚΑ, άλλων Ταμείων)», ορίζει ο νόμος 2703/1999 (άρθρο 13 παράγραφος 10).
Αρα, η ενημέρωση των Ταμείων δεν επαφίεται στη διάθεση των απογόνων του ασφαλισμένου. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με το πώς θα εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος εγκαθιστώντας στα ληξιαρχεία μια ηλεκτρονική γραμμή επικοινωνίας με τα ασφαλιστικά ταμεία αντί να αναζητεί νέες ενδιάμεσες συμβολαιογραφικές πράξεις, που κοστίζουν για τους πολίτες σε χρήμα και χρόνο.
Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο που σκέφτεται το υπουργείο, όταν η όλη συμμετοχή των συμβολαιογράφων αφορά την εισαγωγή στοιχείων σε μια τράπεζα δεδομένων από την οποία στη συνέχεια θα λάβει την πληροφόρηση -ελέγχοντας τα στοιχεία του ασφαλισμένου- το Ταμείο (χαρακτηριστική η περιγραφή της διαδικασίας στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ). Βεβαίως την τράπεζα δεδομένων θα διαχειρίζεται το συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων το οποίο θα αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την εβδομάδα στα ασφαλιστικά ταμεία, την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), τον ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού), τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές των ασφαλισμένων. Αλλά και σε αυτό το σημείο υπάρχουν αντεπιχειρήματα. «Γιατί να μην υποχρεούται ο ασφαλισμένος να καταθέτει τα στοιχεία μεταβολής της οικογενειακής του κατάστασης στη ΔΟΥ της περιοχής του η οποία με τη σειρά της να ενημερώνει τα Ταμεία;», προτείνουν, επί παραδείγματι, αναγνώστες της «Κ».
Τα σχόλια που προκλήθηκαν από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην έμμισθη εμπλοκή συμβολαιογράφων ως ενδιάμεσων κρίκων στη διαδικασία γνωστοποίησης των αλλαγών στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων ήταν ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο 24ωρο. Είναι πολύ πιθανό το μέτρο να μην προχωρήσει μολονότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι οι αντιδράσεις και η κριτική της κοινωνίας είναι αναμενόμενες και εκδηλώνονται κάθε φορά που αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σπουδαίο μέτρο. Αλλωστε, ο κ. Βρούτσης πιστεύει ότι το μέτρο των συμβολαιογράφων είναι τόσο προωθημένο που δεν μπορεί να αφομοιωθεί αμέσως από την κοινωνία. Οπως δήλωσε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το σύστημα «Αριάδνη», η κριτική στο μέτρο είναι αναμενόμενη διότι «κάθε καινούργιο θετικό μέτρο αντιμετωπίζεται στην αρχή επιφυλακτικά από την κοινωνία».
kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου