Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα δεν έχει η τρόικα, που για άλλη μια φορά ζητά έγγραφη δέσμευση των αρχηγών, για την τήρηση του νέου μνημονίου.
Έτσι, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αξιωματούχοι της τρόικας ζητούν να υπογράψουν την επιστολή προθέσεων (letter of intent), ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", μέχρι σήμερα η επιστολή στην οποία επισυνάπτεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο, υπογραφόταν από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ.
Παραλήπτες της επιστολής είναι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Στο παρελθόν η τρόικα είχε ζητήσει να υπογραφεί παρόμοια επιστολή από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως αρνήθηκε.
Το Μνημόνιο του Μαρτίου αντίθετα είχε τρεις υπογραφές, καθώς το είχε υπογράψει ο τότε πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.
Αν και δεν πρόκειται για ζήτημα ουσίας, η επιμονή της τρόικας στις υπογραφές, προκαλεί αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά.
Στο τέλος του δρόμου οι διαπραγματεύσεις
Οι επαφές Στουρνάρα-τρόικας συνεχίζονται και την Κυριακή. Το Σάββατο οι αξιωματούχοι της τρόικας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ασκώντας ισχυρές πιέσεις για να κλείσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, μέσω νέων πολύ σκληρών μέτρων.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, μεταξύ άλλων προβλέπει:
*Να θεσμοθετηθεί ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και να καταργηθεί η μισθολογική αύξηση ανά τριετία.
*Μείωση κατά 30% στις αποζημιώσεις απόλυσης
*Κατάργηση της υποχρέωσης της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και της προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
*Να επιτραπεί η 6ήμερη απασχόληση σε όλους τους κλάδους και να μειωθεί η ελάχιστη υποχρεωτική ανάπαυση από 12 σε 11 ώρες.
Επίσης η τρόικα ζητά, άμεση παρέμβαση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των δαπανών στην Υγεία και άμεσες αποφάσεις για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
news247
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου