facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Εννέα απαιτήσεις – σοκ της τρόικας για να εκταμιευτούν τα 130 δισ. της νέας σύμβασης

Σοκ προκαλούν τα εννέα μέτρα φωτιά τα οποία απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα με… αντάλλαγμα το να εκταμιευτούν τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης. Η τρόικα μετέφερε τις απαιτήσεις της προς την κυβέρνηση με επίσημο υπόμνημα το οποίο υπογράφει ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα.
Ουσιαστικά το υπόμνημα αναφέρει ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα, να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να γίνουν «φθηνότεροι» και «αναλώσιμοι» οι εργαζόμενοι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η τρόικα ζητά με το μνημόνιο να παρθούν εννέα μέτρα, τα έξι από τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλη την αγορά εργασίας ενώ τα τρία αφορούν τις πρώην ΔΕΚΟ. Μεταξύ άλλων, το υπόμνημα θίγει και άλλα θέματα όπως τα επιδόματα, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζει υπερβολικά.
Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) να δεσμευθούν για το νέο Μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει και μάλιστα οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν και την περίοδο μετά τις εκλογές!
Συγκεκριμένα:
• 13ος και 14ος μισθός: Ζητείται η κατάργησή τους με νόμο. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το υπόμνημα πρέπει να έχουν την «επιλογή» να επανεισαγάγουν το «μπόνους» στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.
• Συλλογικές συμβάσεις: Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετά την λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί άλλη όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι με αυτό οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλεονεκτήματα προηγούμενων περιόδων και ζητά να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να καθορίζονται οι συνθήκες εργασίας από άλλες υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. σε περίπτωση επιχειρησιακών από κλαδικές και σε περίπτωση κλαδικών από την εθνική).
• Διαιτησία: Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές αναλύσεις πέραν των νομικών με στόχο την βελτίωση των οικονομικών τους! Μάλιστα, η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει μόνο αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες.
• Ευελιξία: Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.
• Προσλήψεις- Απολύσεις: Να επεκταθεί με νόμο σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η απελευθέρωση.
• Δικαστικό Σύστημα: Να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η εκδίκαση εργατικών διαφορών, όπως έγινε με τα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.
• Μονιμότητα: Να καταργηθεί η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε εργαζομένους να απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή σε αυτούς που δεν μπορούν να απολυθούν αν δεν φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή δεν έχουν πράξει κάποιο παράπτωμα. Η τρόικα ζητάει να επιτρέπονται απολύσεις και για άλλους λόγους.
• Ωριμάνσεις: Ζητείται να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν θα μπορούν να τις επανεισαγάγουν.
• Εισφορές: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι η τρόικα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει και δηλώνει δημόσια ότι θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ θα συναντηθούν και πάλι μάλλον την Τετάρτη και φέρονται να εξετάζουν ως λύση το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news