facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μichael Hudson: "Ο ελληνικός λαός δεν αναγνωρίζει το χρέος και θα παλέψει για να διεκδικήσει τη χώρα του"

Paul Jay (παρουσιαστής): Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει βγει και πάλι στο δρόμο, για να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα λιτότητας που του επιβάλλονται λόγω της συμφωνίας που έγινε στα πλαίσια του λεγόμενου "μηχανισμού στήριξης" μεταξύ των μεγαλοτραπεζιτών και της ΕΕ. Μαζί μας, για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της ευρωζώνης, είναι ο Michael Hudson, καθηγητής οικονομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Missouri στο Κansas City. Eυχαριστούμε που δεχθήκατε την πρόσκλησή μας.


Μichael Hudson (καθηγητής οικονομολογίας): Κι εγώ σ' ευχαριστώ, Paul.

Paul Jay: Πώς εξελίσσονται τα πράγματα με την κρίση του χρέους στην Ελλάδα; Τη μια εβδομάδα ακούμε ότι έγινε συμφωνία και όλοι αναστενάζουν με ανακούφιση και οι αγορές είναι σε άνοδο, και την άλλη ξαναβυθίζονται.

Μichael Hudson: Το ότι υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανάλογη συμφωνία και με την Ελλάδα. Ο λόγος για τον οποίο ο ελληνικός και ο ισλανδικός λαός είναι στους δρόμους είναι ο ίδιος, αλλά διαφέρει από τον λόγο για τον οποίο ο κόσμος στην Αμερική έχει βγει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για τη Wall Street.

Οι Έλληνες έχουν βγει στους δρόμους για να δώσουν ένα σαφές μήνυμα. Ότι οι όροι που έχει θέσει η ΕΕ, να επιβληθούν από την κυβέρνηση χαράτσια στους εργαζόμενους ενώ περικόπτονται συγχρόνως οι μισθοί τους. αυτό που εκείνοι αποκαλούν εσωτερική υποτίμηση, ενώ εμείς το λέμε ταξικό πόλεμο, δεν θα περάσει.

Τη στιγμή αυτή η ΕΚΤ προτείνει την αύξηση του πλούτου, πληκτρολογώντας σε ένα υπολογιστή και διοχετεύοντας ποσά σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα του δημοσίου. Έπειτα πηγαίνει στην Ελλάδα και τους λέει: "Τώρα θα πρέπει να μειώσετε τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών, να μειώσετε τους μισθούς, τις συντάξεις, με λίγα λόγια να ξεζουμίσετε τους εργαζόμενους. Με αποτέλεσμα να βγαίνουν οι Έλληνες και να διαδηλώνουν στους δρόμους με σκοπό να δείξουν την αντίθεσή τους στην "σοσιαλιστική" κυβέρνηση. Στη Ευρώπη "σοσιαλιστικός" σημαίνει στην πραγματικότητα ακροδεξιός. Παλιά το λέγαμε "φασισμό" αυτό, τώρα οι Ευρωπαίοι το λένε "σοσιαλισμό" για να ξεγελάνε τον κόσμο.

Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, έχει καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κόμμα έχει ένα 10% του εκλογικού σώματος που θα το υποστήριζε αν γινόταν εκλογές. Ό,τι και αν συμφώνησε ή θα συμφωνήσει η ΕΚΤ με τη Γερμανία και τη Γαλλία, εμείς δεν έχουμε καμμία ανάμιξη. Πράγμα που σημαίνει: "Αν κάνετε συμφωνίες με την κυβέρνησή μας. δεν σημαίνει ότι αυτό το εγκρίνουμε εμείς". Τη στιγμή αυτή το ποσοστό του ελληνικού λαού που δεν αποδέχεται την κυβέρνηση αυτή είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Ελλήνων που δεν αποδεχόταν τη χούντα των συνταγματαρχών. "Αν κάνετε, λοιπόν, κάποια συμφωνία, τότε να πληρώσουν οι νέοι "συνταγματάρχες" της Ελλάδας, δηλαδή οι σοσιαλιστές".

Τα τελευταία 400 χρόνια υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή στα διεθνή χρηματοοικονομικά. Αυτή η αρχή λέει ότι ένα κρατικό χρέος, για να αποπληρωθεί, πρέπει πρώτα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όταν η Ισλανδία κλήθηκε, με παρόμοιο τρόπο, να αποπληρώσει τα χρέη της, ο πρόεδρος έκρινε ότι, αφού ο ισλανδικός λαός θα αναγκαστεί να βιώσει μια δεκαετία ύφεσης, κατά την οποία το 1/3 του πληθυσμού θα υποχρεούνταν να μεταναστεύσει, λόγω των συνεπειών της χρεοκοπίας της χώρας, τότε θα πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα. Το έκαναν, λοιπόν, δύο φορές, και ο λαός καταψήφισε την απόφαση. Στην Ελλάδα ο κόσμος αντιδρά με το ίδιο σκεπτικό, επειδή σκέφτεται τις επιπτώσεις της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας, της επαναπυροδότησης ενός ταξικού πολέμου και της θέσπισης φασιστικών μέτρων, χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει λαϊκή έγκριση μέσα από ένα δημοψήφισμα, τότε στην πράξη κάνετε ό,τι θα έκανε οποιοδήποτε δικτατορικό καθεστώς. Όταν ο λαός θα έλθει στην εξουσία, όταν προκηρυχθούν εκλογές, όταν τελικά γίνει δημοψήφισμα, τότε θα αποκηρύξουμε το χρέος, και εσάς, καθάρματα, δεν θα σας χαριστούμε. Αυτό μπορούν οι Έλληνες να το κάνουν, διότι το υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο. Ο λόγος λοιπόν που διαδηλώνουν είναι για να δώσουν μια σαφή προειδοποίηση και για να καταστήσουν σαφές σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν τους εκπροσωπεί.

Paul Jay: Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τι γίνεται;

Μichael Hudson: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Δεν θα το αφήσει ο λαός της να γίνει. Η Ελλάδα θα πρέπει αρνηθεί το χρέος της. Το χρέος δημιουργήθηκε με παράνομο τρόπο. Οργανώθηκε έντεχνα από απατεώνες της Wall Street, οι οποίοι έκρυψαν το πραγματικό μέγεθός του, Και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές τράοεζες, επομένως, αγόρασαν ένα χρέος που είναι φύσει αδύνατο να αποπληρωθει. Όλο που είχαν να κάνουν οι Έλληνες είναι να ακολουθήσουν το εξής σκεπτικό: Ένα χρέος που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί απλά δεν θα αποπληρωθεί. Και ακριβώς αυτό κάνουν. Λένε με τον τρόπο τους: "Δεν πρόκειται να μας αναγκάσετετε να φτωχύνουμε με το πρόσχημα ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποπλήρωση του χρέους. Λένε, λοιπόν, στους Ευρωπαίους: "Εμείς έχουμε φασιστική κυβέρνηση εδώ πέρα. Εσείς μπορεί να τη λέτε "σοσιαλιστική", αλλά δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι φασιστική".

Εκείνοι τους λένε: "Πρέπει να πουλήσετε τον Παρθενώνα, τα νησιά σας, τα ακίνητά σας, την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες αγοραστές. Και θα σας χρεώνουμε όσο θέλουμε, μέχρι όλος ο ελληνικός λαός να αναγκαστεί να μεταναστεύσει. Δεν θα υπάρχει τίποτε εδώ για εσάς, αφού θα σας φέρουμε μια ύφεση και θα σας πάρουμε το μεγαλύτερο μέρος από τους φυσικούς πόρους σας".

Και οι Έλληνες τότε θα πρέπει να τους ρωτήσουν: "Στρατό έχετε"; Έτσι είπε κάποτε και ο Στάλιν για τον Πάπα. "Πόσο στρατό έχει στη διάθεσή του ο Πάπας"; ρώτησε. Αυτό θα πρέπει να ρωτήσουν και οι Έλληνες: "Τι στρατό διαθέτετε εκεί στην ΕΚΤ; Μιλάτε με τη φασιστική μας κυβέρνηση και μας λέτε ότι μπορείτε έτσι αυθαίρετα να μας αρπάξετε...

Paul Jay: Εάν, επομένως, συμβουλεύετε τη νέα αυτή ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί το ελληνικό χρέος και ας υποθέσουμε ότι το κάνει αυτό, τι γίνεται μετά; Βγαίνουν από την ΕΕ; Από την ευρωζώνη;

Μichael Hudson: Όχι. Μόλις γίνει άρνηση χρέους, δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα. Κοίταξε... Δεν αρνείται κανείς ότι θα πρέπει να βελτιώσουν το φορολογικό τους σύστημα. Θα πρέπει να φορολογηθούν οι μεγαλο-εισοδηματίες, θα πρέπει να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία. Αλλά αυτά δεν τα προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι είναι: Ελάτε να επωφεληθούμε από αυτή την κρίση και ας την μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία να εξοντώσουμε τους εργαζόμενους. Θα κόψουμε τους μισθούς στο μισό, για να κάνουν περιουσίες οι εργοδότες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και το σύστημα του real estate.

Aυτό λοιπόν που μένει να πουν οι Έλληνες είναι: "Για να μας πάρετε τη γη μας, θα πρέπει πρώτα να πάτε να βρείτε στρατό. Ο μόνος τρόπος να κατορθώσετε αυτά που έχετε στο νου σας είναι μια εισβολή. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, που οι ξένοι εισβολείς μπόρεσαν να αρπάζουν γη, δημόσια έργα, συστήματα ύδρευσης και ιστορικούς χώρους.

Paul Jay: Ευχαριστούμε πολύ, Michael. Kαι όλους εσάς, που μας παρακολουθήσατε στο δίκτυο Real News.



logioshermes.blogspot.com

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news