Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας τόνισε ότι, «οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης για το τι ειπώθηκε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global:
«Μετά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που ζήτησε τη μη πώληση όπλων στην Τουρκία, η τελευταία αντίδραση της Αθήνας ήρθε από τον Νίκο Δένδια. Στοχοποίησε την Τουρκία με ανυπόστατες κατηγορίες και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ πως πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την Τουρκία ή την Ελλάδα. Ο υπουργός της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν με ποιον θα συνεργαστούν: με την Ελλάδα ή την Τουρκία. Ο Δένδιας στην εκδήλωση που συμμετείχε στις ΗΠΑ, έκανε προβοκατόρικες δηλώσεις».
«Η Αθήνα συνεχίζει να επισείει την απειλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων και προσπαθεί να εμποδίσει την Τουρκία να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. O Δένδιας δηλώνει πως η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις απέναντι στην Τουρκία.
Όμως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί και χτίζει στρατιωτικές βάσεις τα νησιά στα οποία της παραχωρήθηκαν υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Επίσης, διατηρεί πάνω στο τραπέζι την απειλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο και επιχειρεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο την Τουρκία να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε το Haber Global.
«Θα προτείνω δύο διαφορετικά παραδείγματα, όπως υφίστανται στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Και έπειτα, οι ΗΠΑ θα μπορούν να αποφασίσουν ποιο από αυτά τα δύο παραδείγματα εξυπηρετεί βέλτιστα τα συμφέροντά της.
Από τη μία έχουμε μια αυταρχική χώρα που δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί της. Και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη πολιτική. Είναι μια διαρκής πολιτική.
Και βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, αμφισβητεί διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες, εμπλέκεται ενεργά σε τοπικές διαμάχες, αποτελεί η ίδια πηγή αστάθειας, στρέφεται περισσότερο προς το Ισλάμ μέρα με τη μέρα, ανοίγει χιλιάδες ισλαμικά σχολεία, φιλοξενεί την αδελφότητα της Χαμάς, είναι δηλωμένος εχθρός του Ισραήλ.
Και από την άλλη έχουμε μια χώρα υπέρμαχο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων που βασίζονται στη Διεθνή Τάξη. Μια σύγχρονη Δημοκρατία, με όλα της τα λάθη, η οποία ωστόσο διαθέτει θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερία του λόγου, δικαιώματα των γυναικών, ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και η οποία είναι προσηλωμένη στις δημοκρατικές αξίες. Ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια χώρα η οποία πολέμησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους πλάι-πλάι με τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και που έχασε περίπου το 10% του πληθυσμού της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα δύο παραδείγματα λοιπόν παρουσιάζονται ενώπιον των ΗΠΑ ώστε να επιλέξουν.
(από την ομιλία μου στο «6th Delphi Forum Washington DC»)
Θα προτείνω δύο διαφορετικά παραδείγματα, όπως υφίστανται στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Και έπειτα, οι ΗΠΑ θα μπορούν να αποφασίσουν ποιο από αυτά τα δύο παραδείγματα εξυπηρετεί βέλτιστα τα συμφέροντά της.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2025
Από τη μία έχουμε μια αυταρχική χώρα που δεν αισθάνεται την… pic.twitter.com/KubSP1lyJF
lawandorder
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου