facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη

Μια απόφαση-«χαστούκι» στο Ισραήλ έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομη» και «θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Πρόκειται για μια απόφαση με σημαντική βαρύτητα, καθώς το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θέτει θέμα εποικισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.

Επίσης, η γνωμοδότηση που εκδόθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προσθέτει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, καθώς ανακοίνωνε τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.

«Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για τις ζημιές στα παλαιστινιακά εδάφη»

Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

«Η επέκταση του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ιδίως όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς και η ανάληψη εκτεταμένων εξουσιών λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κατοχής, εδραιώνουν τον έλεγχό του στα κατεχόμενα εδάφη», σημειώνεται σχετικά.

Ακόμη, τονίζεται ότι «το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επέκτασης του εποικισμού, της κατασκευής υποδομών και τείχους, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, της συνολικής εφαρμογής του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της εκτεταμένης εφαρμογής του στη Δυτική Όχθη, εδραιώνουν τον ισραηλινό έλεγχο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

«Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν σε ισχύ επ' αόριστον και να δημιουργούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», υποστηρίζει το Διεθνές Δικαστήριο και προσθέτει πως «θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους».

«Η προσπάθεια απόκτησης κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη, όπως προκύπτει από τις ισραηλινές πολιτικές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, είναι αντίθετη με την απαγόρευση της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη μη απόκτηση εδάφους με τη βία», τονίζεται επίσης.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ για κακομεταχείριση και βασανισμούς Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο νόμος περί «παράνομων μαχητών» παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις την εξουσία να συλλαμβάνουν συστηματικά Παλαιστινίους, τους οποίους κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή οποιαδήποτε επαφή με τις οικογένειές τους, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 27 Παλαιστινίων, πρώην κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και ένα 14χρονο αγόρι, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση από τον Ισραηλινό Στρατό.

Ένας 57χρονος παιδίατρος, ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια εφόδου σε νοσοκομείο της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2023, δήλωσε ότι κρατήθηκε με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια του επί 45 ημέρες σε στρατόπεδο, όπου λιμοκτονούσε και ξυλοκοπούνταν κατ’ επανάληψη.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανειλημμένως κατηγορίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει σφοδρά τον νόμο περί «παράνομων μαχητών», ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές Αρχές να συλλαμβάνουν αυθαίρετα όποιον θεωρούν ύποπτο και να τον κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.

ΟΗΕ: Τρεις στις τέσσερις χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον το 75% των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης που ανακηρύχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία πριν από 35 χρόνια, μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα.

Η τελευταία χρονικά χώρα που προχώρησε σε κάτι τέτοιο, ήταν η Αρμενία στις 21 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή και τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών, 147 χώρες από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την Αρμενία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία, και τέσσερις χώρες της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον διεθνή οργανισμό.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news