Η επίθεση έγινε νοτιοδυτικά από το λιμάνι Αλ Χουντάιντα της Υεμένης, όσο το πλοίο ταξίδευε με προορισμό την Ινδία. Δέχτηκε χτυπήματα από αέρα και θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν χτυπήθηκε από drone ή πύραυλο.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ η βρετανική Maritime Operations και η ασφαλιστική Diaplous ανέφερε ότι χτυπήθηκε «ένα λευκό πλοίο… ένα κλασσικό σκάφος που θα έβαζαν στο στόχαστρο οι Χούθι».
Δημοσίευμα της ιστοσελίδας TradeWinds ανέφερε πως δημιουργεί ερωτήματα ο τρόπος που χτυπήθηκε το πλοίο, ειδικά σε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε drone και όχι ένας συνηθισμένος πύραυλος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό υποστήριξε ότι έφτιαξε στην περιοχή «ασπίδα κατά των drones» και πως έχει καταρρίψει αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τρομοκρατών της Υεμένης. Έτσι, αν ένα από τα δύο χτυπήματα έγινε με drone, φέρεται να δείχνει πως οι Χούθι βρήκαν τρόπο να παρακάμπτουν την αμερικανική άμυνα.
Την τελευταία δεκαετία οι Χούθι προσπαθούσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία στους στο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποιώντας σπασμωδικά επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις όμως, γιγαντώθηκαν μετά τον πόλεμο στη Γάζα, με την οργάνωση να υποστηρίζει πως γίνονται στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Έκτοτε, ο αμερικανικός στρατός έπληξε στην Υεμένη πυραυλικές βάσεις των Χούθι και αύξησε την παρουσία του στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά μέσω αποστολών του ΝΑΤΟ, όπου συμμετείχαν κι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν επιτευχθεί ειρήνη στη Γάζα θα σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, όμως άτομα από τον χώρο της Ναυτιλίας τις θεωρούν ευφάνταστα σενάρια. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι η οργάνωση διαθέτει πολεμοφόδια για χτυπήματα τουλάχιστον ακόμη έξι μηνών και ότι η πολιτική τους θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Stricken #Evalend bulker needs assistance after #Houthi strike in Red Sea#shipping https://t.co/PxE7WxiYUP
— TradeWinds (@tradewindsnews) June 12, 2024
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου