facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Να καταργηθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ για την πυροπροστασία -Φορτώνει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες

Την κατάργηση της απαράδεκτης ΚΥΑ για την πυροπροστασία με την οποία το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στον λαό, ζητά με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, εξαπολύοντας ταυτόχρονα «βολές» κατά της δημοτικής αρχής, η οποία απέφυγε να θέσει το θέμα σε συζήτηση και τώρα «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή Ωρωπού, η οποία, στην προσπάθειά της να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για την απαράδεκτη ΚΥΑ που μεταφέρει την ευθύνη της πυροπροστασίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, θέτει σχετικό της ψήφισμα σε δια περιφοράς «τηλεφωνική» ψηφοφορία.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, σημειώνει:

Αφού αγνόησε δύο (2) φορές αιτήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (με ανακοίνωση – ερώτηση στη συνεδρίαση της 4-4-2024, αλλά και στις 25-4-2024 στη συνεδρίαση λογοδοσίας), αρνούμενη να λάβει θέση, ξαφνικά «συνειδητοποίησε» ότι αυτό έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν με «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» σε ένα ψήφισμα – παράκληση προς την κυβέρνηση, για να «αναστείλει» την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Να θυμίσουμε ότι με την εν λόγω ΚΥΑ μεταφέρεται στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος η ευθύνη της προστασίας τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Ειδικότερα, τους υποχρεώνει να εκδώσουν με δικά τους έξοδα έντυπο «Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και να λάβουν όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «….την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζωνών προστασίας, την αποθήκευση υλικών, τον τακτικό καθαρισμό και την εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…”. Εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών αποποιούμενο εκ των προτέρων τις δικές του τεράστιες ευθύνες.

Πρόκειται, δηλαδή, για την αποθέωση της ατομικής ευθύνης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής και της περιουσίας της λαϊκής οικογένειας στη λογική του «κόστους – οφέλους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, και παρά την πικρή πείρα των τελευταίων ετών, συνεχίζεται η αντιεπιστημονική διάσπαση της διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση.

Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι τραγικές. Για παράδειγμα, στη Δασική Υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Περίπου 4.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή, ενώ οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου ανάλογες και η χρηματοδότηση χαμηλότερη από τις ανάγκες.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαιτέρα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων είναι απαράδεκτα ελλιπής. Τα εναέρια μέσα, παρά το ότι βοηθούν, δεν μπορεί να αποτελούν το κύριο μέσο καταστολής, αφού λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών, της βλάστησης και των αντικειμενικών τους δυνατοτήτων, συμβάλλουν μόνο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές σβήνουν ολοκληρωτικά, από καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες του δάσους, που βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στο δάσος και μπορούν σε σύντομο διάστημα να πλησιάσουν και να σβήσουν την κάθε πυρκαγιά πριν εξελιχθεί.

Η μόνη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι και στη περίπτωσή μας, του δήμου Ωρωπού είναι:

– Η δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, που αν και εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή τους, το πρώτο θα έρθει το 2027 το νωρίτερο, αφού ακόμη δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε καν η γραμμή παραγωγής τους από την καναδική εταιρεία.
Δείτε ακόμη:afto_favicon
Επίτροπος ακύρωσε δημοτικό διαγωνισμό για προμήθεια τροφίμων και γάλακτος σε παιδικούς σταθμούς

– Ο εθελοντισμός.

– Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων «Περιβάλλοντος και Ενέργειας», «Εσωτερικών» και «Πολιτικής Προστασίας» για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, με την οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να «βγάλει από πάνω της» την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά!

Απειλεί μάλιστα τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κατοικιών, ακινήτων κ.λπ. και την ίδια στιγμή, τους φορτώνει με πρόσθετα χαράτσια – πρόστιμα – και νέα βάρη, αφού θα πρέπει να πληρώσουν για την προβλεπόμενη τεχνική έκθεση πυροπροστασίας.

Η κυβέρνηση, μαζί με τους Δήμους, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ πετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», και με νόμο πλέον, μέσω της ΚΥΑ, αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος αφενός, αφετέρου φορτώνει και τις υποστελεχωμένες από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό υπηρεσίες των δήμων, με πρόσθετο διοικητικό βάρος, ρίχνοντας όμως το «τυράκι» της είσπραξης των προστίμων, για όσους δεν υποβάλλουν την τεχνική έκθεση και δεν έχουν πάρει τα απαράδεκτα ισοπεδωτικά και ανεδαφικά μέτρα!

Με βάση τα παραπάνω, το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού με το οποίο ζητά την «αναστολή» της εφαρμογής της ΚΥΑ, για να γίνει «διαβούλευση», ανακυκλώνει τις επικίνδυνες λογικές της διάσπασης της πυροπροστασίας και της  ατομικής ευθύνης. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ τοποθετείται στην τηλεφωνική ψηφοφορία με «Παρών», διότι οι άμεσες ανάγκες απαιτούν:

– Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης KYA, που μεταφέρει ευθύνες και βάρη στους Δήμους και τους δημότες.

– Να διασφαλίσει το κράτος τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό κατάσβεσης, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

– Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντιπυρικής περιόδου.

– Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news