Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ναβάλνι, υπήρξαν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σύγκληση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών,
όμως η εισαγγελία της Μόσχας επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά
έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η διοργάνωση ή η διεξαγωγή μη
εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων, η σύγκλησή τους και η συμμετοχή σε αυτές
αποτελεί διοικητικό αδίκημα».
Περισσότερες από τις μισές συλλήψεις, συγκεκριμένα 69, πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν στη Μόσχα, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Κρασνοντάρ και άλλες πόλεις στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας και της Σιβηρίας.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι παράνομες στη Ρωσία, όπου ισχύουν σκληροί νόμοι για την τιμωρία των διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των ποινών φυλάκισης για την κριτική στην εξουσία.
Επίσης, από χθες το απόγευμα, σε όλη τη Ρωσία, ομάδες ανθρώπων αυθόρμητα καταθέτουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία στη μνήμη του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, σύμφωνα με εικόνες που αναρτώνται συνεχώς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά τους, οι αρχές ασφαλείας και πράκτορες με πολιτικά αποσύρουν λουλούδια και προσπαθούν να χαλάσουν τα μνημεία που στήνουν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, όπως συμβολικά συνέβη μπροστά από το Κρεμλίνο, στη γέφυρα όπου δολοφονήθηκε το 2015 ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ.
Παράλληλα, αστυνομικοί σβήνουν βίντεο και φωτογραφίες από συσκευές συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις, ακόμη και από δημοσιογράφους που προσήλθαν για να τις καλύψουν, με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει δημόσια ένδειξη για την έκταση που θα μπορούσε να λάβει η υποστήριξη στις ιδέες που πρέσβευε ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Πούτιν.
BBC, AP, DW/ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου