facebook-twiter

Ηλεκτρονικος συμβουλος ψηφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις <--> Αυξάνονται οι ζωοκλοπές στην Κρήτη ενόψει Πάσχα – Έκλεψαν 250 αιγοπρόβατα από κτηνοτρόφο  <--> ΑΑΔΕ: Τετραήμερο λουκέτο σε γνωστό club στο Μπουρνάζι  <--> Χίος: Κατασχέθηκαν πάνω από 900 αυτοσχέδιες ρουκέτες σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή του Βροντάδου  <--> Έκρηξη στα γραφεία της Hellenic Train μετά από τηλεφώνημα για βόμβα  <--> Δημοσκόπηση MRB: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά – Οι ΗΠΑ πιο εχθρική χώρα από τη Ρωσία  <--> Υπόθεση Τεμπών: Παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο με απόφαση της Βουλής ο Χρήστος Τριαντόπουλος  <--> Σύλληψη 28χρονου στο Ηράκλειο που είχε στο σπίτι του 2.460 κροτίδες – Συνεχείς έλεγχοι ενόψει του Πάσχα  <--> Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές  <--> Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron με τις συντεταγμένες των θαλάσσιων περιοχών Νότια της Κρήτης  <--> Reuters: H Ελλάδα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο δέκα χρόνια νωρίτερα    ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Κυβερνοασφάλεια - Νέα απάτη με δήθεν μηνύματα από το gov.gr - Ποιο είναι το «δόλωμα»

Πολλοί πολίτες έχουν λάβει παραπλανητικά μηνύματα που φαίνεται να προέρχονται από το gov.gr, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εκδώσει συστάσεις για την προστασία τους από την απάτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι πολίτες, χωρίς να το γνωρίζουν, καλούνται μέσω των ψευδών αυτών μηνυμάτων να επισκεφθούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να ενημερωθούν σχετικά με τα «αζήτητα οφέλη» που τους αναλογούν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ειδικότερα, αποστέλλονται ψευδή μηνύματα σε πολίτες, τα οποία προσομοιώνουν αίτημα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, και τα οποία καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο (link) ώστε να έχουν πρόσβαση σε «αζήτητα οφέλη» τους.

H Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Το Phishing συνιστά ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο που καλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται. Αυτές οι οδηγίες μπορεί να ζητούν από τον αποδέκτη να ακολουθήσει κάποιον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα.

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν, ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που δρουν με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks):

Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς Taxis, e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).

Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.

Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.
Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.

Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.
Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.
Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.
Είναι αποτελεσματικός ένας ενδελεχής έλεγχος γραμματικής και ορθογραφίας καθώς τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing.

Υπάρχουν αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming) που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news