Είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καταγράφει τις κινήσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή των πολιτών χωρών εκτός ΕΕ, κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για βραχυπρόθεσμη παραμονή.
Σημαντικότερη-ίσως- αλλαγή που φέρνει αυτό το σύστημα είναι η κατάργηση των παραδοσιακών «σφραγίδων» στα διαβατήρια.
Ουσιαστικά, με τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας εισόδου και εξόδου, τα
στοιχεία των ταξιδιωτών θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη
φυσικών σφραγίδων στα διαβατήρια.
Το γεγονός συμβάλει στη
συστηματική παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής των ταξιδιωτών,
προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη μετανάστευση, καθώς και να
εντοπίζονται όσοι υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο των 90 ημερών παραμονής
εντός των 180 ημερών.
Το SES δεν είναι καινούργια ιδέα, καθώς προτάθηκε αρχικά το 2016 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Ασφάλειας και της Ατζέντας για τη Μετανάστευση, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων.
Η εν λόγω νομοθεσία εγκρίθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όμως η πανδημία καθυστέρησε την εφαρμογή της.
Αξίζει να σημειωθεί πως με το SES καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία που βρίσκονται συνήθως σε ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως το πλήρες όνομα και η ημερομηνία γέννησης, αλλά και πληροφορίες όπως η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου, η εικόνα προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματα, και ενδεχόμενη άρνηση εισόδου στο παρελθόν.
Η άρνηση παροχής αυτών των δεδομένων θα οδηγεί σε απαγόρευση εισόδου στις χώρες που χρησιμοποιούν το SES.
Ακόμα, προωθείται και το Σύστημα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS), που είναι ουσιαστικά μια άδεια ταξιδιού για πολίτες χωρών που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ωστόσο, η εφαρμογή του ETIAS αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025.
Το SES και το ETIAS αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι, εκτός από τα συνήθη δεδομένα που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο (πλήρες όνομα, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.), η ημερομηνία και ο τόπος κάθε εισόδου και εξόδου, εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και αν σας απαγορεύτηκε η είσοδος ανά πάσα στιγμή. Η άρνηση παροχής οποιουδήποτε από αυτά τα δεδομένα συνεπάγεται απαγόρευση εισόδου στα εδάφη ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το SES.
Με την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου και Εξόδου (SES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραδοσιακές σφραγίδες στα διαβατήρια θα καταργηθούν για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα στοιχεία της εισόδου και εξόδου του θα καταχωρούνται ψηφιακά και όχι με φυσική σφραγίδα στο διαβατήριο.
Όμως, η κατάργηση της σφραγίδας αφορά κυρίως τις χώρες της ΕΕ που θα εφαρμόζουν το SES. Για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή για περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ενδέχεται να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές σφραγίδες.
Ακόμα, τα ταξίδια σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ μπορεί να εξακολουθούν να απαιτούν τη σφράγιση των διαβατηρίων, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε χώρας.
Έτσι, στις χώρες που υιοθετούν το SES, οι σφραγίδες θα καταργηθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά σε άλλες περιπτώσεις ή σε άλλες χώρες.
ieidiseis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου