Αυτό καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως τονίζει, η κεντρική είσοδος ήταν από νωρίς γεμάτη με άδεια φορεία, έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς.
Τρεις ώρες μετά την εκκίνηση της εφημερίας, ήταν γεμάτη ασθενοφόρα και ασθενείς στα επείγοντα, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν.
Τα ασθενοφόρα σταθμεύουν στη κεντρική είσοδο γιατί ανακαινίζεται τα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. "Οι λιγοστοί εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς τρέχουν και δεν φθάνουν", σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, για να εξηγήσει:
"Μία από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος είναι η ανάπτυξη ράντζων μετά κάθε εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, κυρίως σε παθολογικά περιστατικά".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στην ανάπτυξη ράντζων οδηγεί η αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα, ενώ πολλά μεγάλα νοσοκομεία - για να αποφύγουν την ανάπτυξη ράντζων - νοσηλεύουν τα υπεράριθμα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές.
Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων, καθώς δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να την υποστηρίξει.
Στη χώρα μας - λέει - λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η μέση αναλογία στις χώρες της Ευρώπαικής Ενωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, προτείνει προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα προσέλκυσης, ανάπτυξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που τώρα δεν υφίσταται και περισσότερα παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου