Αν και πολλοί ίσως χρειαστούν “λυσάρι” για να καταλάβουν τι ακριβώς τους ζητείται να κάνουν ή να επιλέξουν, αυτά είναι τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης αποδείξεων και παραγγελιοληψίας που θα αντικαταστήσουν τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές και τα συστήματα λήψης παραγγελιών των πελατών τους. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι, πλέον, «ό,τι παραγγελία γράφει, δεν ξεγράφει» μέχρι να βγει η τελική απόδειξη. Κάθε νέα παραγγελία που γίνεται καταγράφεται αυτόματα, ακόμα και αν τελικά αλλάξει. Αλλά σε τέτοια περίπτωση, καταγράφεται και παρακολουθείται και η ακύρωση ή επιστροφή που ζήτησε ο πελάτης.
Αιτία των μέτρων αυτών είναι το γνωστό «κόλπο» φοροδιαφυγής που παίζεται χρόνια τώρα με τα «ανοικτά τραπέζια» σε εστιατόρια και άλλα μαγαζιά: τα πρώτα πιάτα και τα ποτά έρχονται μεν στο τραπέζι συνοδευόμενα από αποδείξεις αλλά, όσο οι παρέες κάθονται και οι παραγγελίες συνεχίζονται, το γκαρσόνι «μαζεύει» από το τραπέζι τα άδεια πιάτα ή μπουκάλια και φέρνει τα επόμενα που έχουν ζητηθεί, χωρίς όμως να τα «κτυπήσει» στη μηχανή ή ακυρώνοντας κάποια από αυτά που έχουν χρεωθεί! Οι ακυρώσεις αυτές, είτε νόμιμες είτε “εκ του πονηρού”, δεν διαβιβάζονταν και δεν τις έβλεπε η εφορία.
Στο «έργο» αυτό, συμπρωταγωνιστούν κάποιες φορές και πελάτες ή «φίλοι» του μαγαζιού, ποντάροντας πως θα έχουν «σκόντο», «κέρασμα» ή «μισή απόδειξη» από το κατάστημα.
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1105/2024), ορίζονται ποιες συσκευές ή συστήματα θα πρέπει να έχουν από 1ηες Αυγούστου τα καταστήματα εστίασης που σερβίρουν πελάτες σε τραπέζια (και όχι πχ καφετέριες ή μπαρ που δεν σερβίρουν).
• Επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
• Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί «ανοικτά τραπέζια».
• επιχειρήσεις που μέχρι στις 6 Ιουλίου 2024 (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης) είχαν ΕΑΦΔΣΣ, δηλαδή συσκευές Ειδικής Ασφαλούς Φορολογικής Διάταξης Σήμανσης Παραστατικών που χρησιμοποιούνται από χρόνια (και στέλνουν τις παραγγελίες από τα τραπέζια στην κουζίνα και στην Ταμειακή), καθώς για αυτές έχει δοθεί ειδική παράταση έως 30 Νοεμβρίου.
Για τους υπόλοιπους όμως (περίπου 60.000 παλαιούς φορολογικούς – μηχανισμούς ΕΑΦΔΣΣ) στις 31 Ιουλίου λήγει και η 4η παράταση απόσυρσης που έχει δοθεί.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν το αίτημα να υπάρχει επιείκεια για τυχόν λάθη στην πρώτη εφαρμογή και χρήση των νέων συστημάτων. Οι μηχανισμοί που πρέπει να εγκατασταθούν από 1/8 στη θέση αυτών των περίπου 60.000 που αποσύρονται, πρέπει να είναι κάποιος από τους εξής:
· Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός Άθροισης και Σήμανσης (ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου) ή
· Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές Εστιατορίου (ΦΤΜ Εστιατορίου) ή
· Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας Εστιατορίου (ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή
· ή ανάθεση σε Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων έχουν, από 1/8/2024.
Υποχρέωση χρήσης των μηχανισμών αυτών έχουν οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος), δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες λοιπές επιχειρήσεις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση από σερβιτόρους σε μεμονωμένους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια (συμπεριλαμβανομένων των πάγκων ή των ιδιαίτερων χώρων [σεπαρέ]) και λειτουργούν με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας – ΚΑΔ από τον εξής Πίνακα:
56.10.11 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
56.10.11.02 Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
56.10.11.03 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων, [που υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.04 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων [που δεν υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.05 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.06 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
56.10.11.07 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
56.10.11.08 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.09 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.10 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
56.10.11.11 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ιδίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες.
Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν δεν χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ (Ειδική Ασφαλή Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων) δεν έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο ταμειακό μηχανισμό τους, και μπορούν να λειτουργούν και με απλή εγκεκριμένη ταμειακή μηχανή.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 αλλά δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (χωρίς να είναι υποχρεωτικό), για την έκδοση των παραστατικών τους, να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.
newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου