«Πρέπει να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας, μας έπιασαν στον ύπνο», λέει ιδιοκτήτρια beach bar Σταυρούλα Μπούμπουρα, μιλώντας στο MEGA, η οποία δραστηριοποιείται από το 2009 στην εν λόγω παραλία. Το Κέρος είναι γνωστό για το kite surfing με τουρίστες να έρχονται γι’ αυτό το σκοπό από όλη την Ευρώπη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η Λήμνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας – το 8ο για την ακρίβεια – που βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στο βόρειο Αιγαίο και είναι ένα από τα πιο κοντινά νησιά στη Θεσσαλονίκη, ένα ηφαιστειογενές νησί χωρίς δάση αλλά με μερικές καλλιεργημένες πεδιάδες με σιτηρά και αμπέλια.
Πανέμορφες παραλίες και χωριά υποδέχονται τους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν χαλαρωτικές διακοπές σε συνδυασμό με θαλάσσια σπορ.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί καθώς η παραλία του Κέρους έχει ξενοδοχεία, επιχειρήσεις beach bar και σχολές για surf.
«Απάτητη» η παραλία που στηρίζει την οικονομία του νησιού
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στις 28 Ιουνίου βγήκε το πρώτο ΦΕΚ με τις απάτητες παραλίες, ενώ με τροποποιητικό ΦΕΚ έβγαλαν ως απάτητη την παραλία του Κέρους που έχει επιχειρήσεις beach bar, σχολές για surf, ακόμα και ξενοδοχεία, και ξαφνικά αυτή η περιοχή πρέπει να κλείσει.
Σημειώνεται ότι δίπλα υπάρχει η Αλυκή που όντως είναι απάτητη, ενώ αν και η εν γένει περιοχή είναι Natura παρ’ όλα αυτά έχει βγει περαιτέρω νόμος που επιτρέπει το επιχειρείν.
Όπως λέει η κ. Μπούμπουρα, η παραλία του Κέρους στηρίζει την οικονομία του νησιού και τώρα πρέπει να κλείσει: «Τα τελευταία χρονιά στα νησιά έχουν ανοίξει επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον κόσμο. Στο ΦΕΚ αναφέρει πως είναι απόφαση μετά από συλλογή απόψεων, ωστόσο κανείς δεν έχει ερωτηθεί».
Και προσθέτει: «Γεννήθηκα στη Λήμνο και στο νησί δραστηριοποιούμαι από το 2009, ξεκίνησαν οι γονείς μου και ανέλαβα στην συνέχεια. ‘Απάτητη παραλία’ σημαίνει ότι θα κλείσουμε το μαγαζί μας και ό,τι έχουμε πληρώσει και αγοράσει. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Όταν η περιοχή είναι Natura, η εκμετάλλευση είναι ήπια. Τα προστατευόμενα είδη εδώ είναι όμως μακριά από την παραλία».
Να αναθεωρηθεί η απόφαση ζητεί ο Δήμος Λήμνου
Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για την ένταξη του Κέρους στις συνολικά 238 «απάτητες παραλίες» ο Δήμος Λήμνου, σημειώνοντας ότι «οι Υπηρεσίες που εισηγήθηκαν σχετικά, δεν έλαβαν υπόψη τους την εξαιρετική σημασία της παραλίας του Κέρους για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού».
Η παραλία του Κέρους είναι παγκοσμίως γνωστή, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για windsurfing και kitesurfing, στην καρδιά ενός οικοσυστήματος προστατευόμενου από τη συνθήκη Natura 2000.
«Η σημασία του υπέροχου αυτού φυσικού πλούτου έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια από τους ολοένα και αυξανόμενους (με ταχείς ρυθμούς) επισκέπτες, με αποτέλεσμα η οικονομία όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και συνολικά του νησιού μας, να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξεχωριστή θέση της παραλίας του Κέρους στο διεθνή τουριστικό χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού και όχι μόνο. Βεβαίως αυτή η ανάπτυξη οφείλει να γίνει με κανόνες, γεγονός που έχει αναγνωριστεί και από την τοπική κοινωνία».
Όπως αναφέρει ο δήμος: «Την Παρασκευή 28/6/2024, αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 3734, λάβαμε γνώση του επικαιροποιημένου καταλόγου των 238 συνολικά ‘απάτητων παραλιών’ της χώρας, στον οποίο κατάλογο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η παραλία του Κέρους, στο σύνολό της, συγκαταλέγεται σε αυτές. Σύμφωνα με την από 19/4/2024 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β2364), στις ‘απάτητες παραλίες’ απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας».
«Στην από 27/9/2013 (ΑΑΠ 342) απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ρητά αναφέρεται ότι στην παραλία του Κέρους και …μέχρι την επικαιροποίηση της Ε.Π.Μ. και της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγματος, επιτρέπεται, στην Ζώνη Α2 η ενοικίαση ειδών θαλασσίων δραστηριοτήτων και οι εγκαταστάσεις τουριστικής εξυπηρέτησης με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια της απόφασης.
»Επομένως αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η οργανωμένη και υπό όρους άσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (και συγκεκριμένα wind & kite surfing) στην παραλία Κέρους οφείλει να λάβει χαρακτηριστικά βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιφέρει την κατά το δυνατό μικρότερη και ελεγχόμενη πίεση στην προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με την άσκηση της δραστηριότητας.
»Ως δημοτική αρχή θεωρώντας επιβεβλημένη την αναθεώρηση της απόφασης για την ένταξη του Κέρους στις ‘απάτητες παραλίες’, χωρίς καθυστέρηση επικοινωνήσαμε με το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη, στον οποίο τονίσαμε την ανάγκη αναθεώρησης της επίμαχης ΚΥΑ και ακολούθως η Δήμαρχος του απέστειλε τη με αριθμό 9897/04-07-2024 σχετική επιστολή-αίτημα , κοινοποιηθείσα στον Υπουργό κο Θόδωρο Σκυλακάκη.
»Επιπλέον και σύμφωνα με τη διά ζώσης ενημέρωση που είχαμε από τη μελετητική ομάδα, αναμένουμε το συντομότερο δυνατό (εντός του 2024), την ολοκλήρωση της ΕΠΜ που εκπονείται και προγραμματίζουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Κέρους καθώς και τη διασφάλιση προϋποθέσεων βιωσιμότητας των ασκούμενων πολύ σημαντικών για την οικονομία του νησιού δραστηριοτήτων».
«Σε αυτή την προσπάθεια κρίνουμε αναγκαία τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, καθώς όλοι μαζί μπορούμε και το περιβάλλον να προστατέψουμε και την οικονομία του νησιού να διαφυλάξουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου