facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Γ. Αποστολάτος: Δημεύεται το 50% των εσόδων των εργαστηριακών γιατρών – Αποφασίζεται κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Τον κίνδυνο να πάνε φυλακή οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί από τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω του μέτρου του ανώτατου ορίου περικοπών ((clawback) επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου Γεράσιμος Αποστολάτος.

“Οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Ιατροί, σε όλη τη χώρα, από τις 8 Μάη πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, με τη μορφή της ολικής αποχής διαρκείας από τα καθήκοντά τους εκφράζοντας την απόγνωσή τους, μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την απογοήτευσή τους για τις ενέργειες του ΕΟΠΥΥ και τη συσσώρευση χρεών πολλών χιλιάδων τα τελευταία 12 χρόνια”.

“Οι Εργαστηριακοί Ιατροί σε όλη την Ελλάδα και φυσικά περισσότερο στα ακριτικά Δωδεκάνησα, αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα εργαστήρια τους αφού  ο κάθε γιατρός πρέπει να δίνει το 50% των εισπράξεων του πάλι πίσω στον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, δημεύεται το 50% των εσόδων του και όπως καταλαβαίνετε αν προστεθούν  Εφορία και  λειτουργικά έξοδα είναι αδύνατο να βγει, με ορατό το κίνδυνο του χρόνου να πάει φυλακή…”, εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣ Επαρχίας Καλύμνου, που έχει στην περιοχή ευθύνης του τα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο Αστυπάλαια, Λειψοί Αρκοί, Αγαθονήσι Ψέριμο).

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ Αποστολάτος, “από το 2025 θα πρέπει να δίνει το 70% των εισπράξεων πίσω, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ ζητά από το ποσό των 1.000 ευρώ τα 500 και από 1/1/25 θα απαιτεί 700 και ο κόσμος αυτό δεν το γνωρίζει”.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΙΣ, ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έφυγαν από τη ζωή και οι συγγενείς τους έκανα αποποίηση της κληρονομιάς τους, διότι αδυνατούσαν να επωμιστούν τα χρέη ενώ πολλοί κινδυνεύουν ακόμα και να μην πάρουν σύνταξη.

Καθολική συμμετοχή για να πετύχει η κινητοποίησή μας

Η πρόταση των εργαστηριακών  και του Συντονιστικού, που συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή 17 Μάη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους είναι να υπάρχει ένα clawback 8-9%, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι της τάξης του 50% με τάση αύξησης στο 70%.

 Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια, όπου δεν υπάρχουν  στελεχωμένα και εξοπλισμένα Νοσοκομεία, όπως στη Στερεά Ελλάδα ο κ Αποστολάτος θεώρησε “επιβεβλημένο να επιδείξει η κυβέρνηση ευαισθησία και ευελιξία, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν την έχουμε δει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στα αιτήματα των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών συμπεριλαμβάνεται υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, που θα διασφαλίζουν, διαφάνεια, αξιοπρέπεια και εργασιακά δικαιώματα.

Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων προτάθηκε να εφημερεύει ένα εργαστήριο κάθε μέρα εναλλάξ για να εξυπηρετούνται οι επείγουσες περιπτώσεις, όμως αυτή η πρόταση δεν εισακούστηκε. “Προχωρήσαμε σε τηλεδιάσκεψη στην επαρχία Καλύμνου για το θέμα της κάλυψης σοβαρών περιστατικών, όμως από κάποιους συναδέλφους δεν είχαμε ανταπόκριση και οι υπόλοιποι, όπως καταλαβαίνετε δεν το δέχθηκαν”, υπογράμμισε ο κ Αποστολάτος, τονίζοντας πως “για να πετύχει η κινητοποίηση μας πρέπει να υπάρχει καθολική συμμετοχή των συναδέλφων όχι κάποιος να σπάει την απεργία”.

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news