facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ενδοοικογενειακή βία: Το πρωτόκολλο της ΕΛ.ΑΣ. – Τι ισχύει για τη μεταφορά θυμάτων με περιπολικό

Μέσα σε 21 σελίδες περιγράφεται το πρωτόκολλο που ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Τα ερωτήματα για τις ενέργειες προσώπων της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων είναι πολλά. Με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία και τις κινήσεις και αποφάσεις αστυνομικών σχετικά με αυτή, ο ANT1 παρουσίασε το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στις 21 σελίδες περιγράφεται η νομοθεσία και αναλύονται όλες οι ενέργειες, που θα πρέπει να κάνουν οι αξιωματικοί υπηρεσίας, τα πληρώματα των περιπολικών και οι τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και μία απλή αναφορά, όπως στην περίπτωση της 28χρονης, είναι αρκετή για να σχηματιστεί δικογραφία.

Η απειλή, που είπε η 28χρονη Κυριακή ότι ένιωθε, εμπίπτει στο άρθρο της ψυχολογικής βίας.

Συνεπώς η αστυφύλακας, που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας έπρεπε να σχηματίσει δικογραφία, ανεξάρτητα από το εάν υπέβαλε μήνυση το θύμα ή όχι.

Σε κανένα σημείο του πρωτοκόλλου δεν αναφέρεται η μεταφορά του θύματος με περιπολικό, για την ασφάλειά του, κάτι όμως που έχει γίνει πολλές φορές και κρίνεται – λένε από την αστυνομία – κατά συνείδηση.

Στον οδηγό ανταπόκρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας περιγράφονται με σαφήνεια οι ενέργειες τόσο των αξιωματικών υπηρεσίας όσο των πληρωμάτων των περιπολικών και των τηλεφωνητών.

Οι έρευνες, εσωτερική της ΕΛΑΣ και δικαστική, θα δείξουν εάν οι εμπλεκόμενοι έπραξαν όσα όφειλαν ή όχι, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ότι το πρωτόκολλο ενδέχεται να μην είναι αρκετό.

lawandorder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news