facebook-twiter

Ηλεκτρονικος συμβουλος ψηφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις <--> Χίος: Κατασχέθηκαν πάνω από 900 αυτοσχέδιες ρουκέτες σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή του Βροντάδου  <--> Έκρηξη στα γραφεία της Hellenic Train μετά από τηλεφώνημα για βόμβα  <--> Δημοσκόπηση MRB: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά – Οι ΗΠΑ πιο εχθρική χώρα από τη Ρωσία  <--> Υπόθεση Τεμπών: Παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο με απόφαση της Βουλής ο Χρήστος Τριαντόπουλος  <--> Σύλληψη 28χρονου στο Ηράκλειο που είχε στο σπίτι του 2.460 κροτίδες – Συνεχείς έλεγχοι ενόψει του Πάσχα  <--> Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές  <--> Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron με τις συντεταγμένες των θαλάσσιων περιοχών Νότια της Κρήτης  <--> Reuters: H Ελλάδα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο δέκα χρόνια νωρίτερα  <--> Ανακαλεί σουβλάκια κοτόπουλο ο ΕΦΕΤ, εντοπίστηκε σαλμονέλα  <--> Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Πεδίο Βολής της 117 Πτέρυγας Μάχης, στο Παλαιοχώρι Ηλείας    ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Κοκκύτης: 54 κρούσματα, 2 θάνατοι φέτος - Οδηγίες Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Στα 54 έχουν ανέλθει φέτος τα κρούσματα λοίμωξης από κοκκύτη και στους 2 οι θάνατοι.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, στην οποία περιλαμβάνονται και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την εμβολιαστική κάλυψη.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, σημειώνεται πως ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα και ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Άτομα με ήπια συμπτωματολογία που δεν γνωρίζουν ότι έχουν το νόσημα μπορούν να το μεταδώσουν.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, από τα οποία 11 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους.

Έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι, ένας σε νεογνό και ένας σε ενήλικα με υποκείμενα νοσήματα. Επισημαίνεται ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά το 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού.

Ειδικότερα, το εμβόλιο DTaP χορηγείται κατά το 2ο, 4ο, 6ο, 15ο -18ο μήνα της ζωής και στα 4 - 6 έτη, ενώ το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11 - 12 ετών, μεταξύ 18 - 25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/TdaP.

Επίσης, με τα ίδια εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν και οι λεχωΐδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα μέλη οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή με νεογνά και βρέφη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιάζονται με μια αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news