facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση Ispos για τις Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος Ακροδεξιάς και Ευρωσκεπτικιστών - Σε πτώση οι Πράσινοι

Άνοδο των Ακροδεξιών και των Ευρωσκεπτικιστών καταγράφει δημοσκόπηση που έγινε από την Ipsos για το Euronews για τις Ευρωεκλογές 2024.

Αν και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews, καταγράφεται αύξηση της δυναμικής της ακροδεξιάς, παράλληλα με δημοσκοπική κατάρρευση των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα που αγγίζει τα 26.000 άτομα, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.

Το Euronews επισημαίνει ότι παρά τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ipsos προβλέπει εντυπωσιακά μικρή αλλαγή στην τύχη των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται ότι οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την επιβεβαίωση των αξιωματούχων και την ψήφιση των νομοθετημάτων. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς φαίνεται ότι έχουν δυναμική για να σημειώσουν σημαντικά κέρδη: Βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Renew Europe

dimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a1_a1eba.jpg

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και στους Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ' ελάχιστο ποσοστό από τη σημερινή τους θέση, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το αποδυναμωμένο Renew Europe και ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν. Η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR αναμένεται να βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην 6η θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

dimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a3_9cb26.jpg

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Ipsos, η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν, φαίνεται να συγκεντρώνει τις ψήφους για την επανεκλογή της. Η ομάδα του ΕΛΚ βρίσκεται στην κορυφή, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 177 από τους 720 ευρωβουλευτές.

Η Φον Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται με την υποστήριξη δύο άλλων μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και είτε των Πρασίνων είτε των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με ένα σενάρια και με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σε άνοδο η ριζοσπαστική Δεξιά

dimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a2_ae8ca.jpg

Με 30 επιπλέον έδρες που προβλέπονται μεταξύ ID και ECR, η Ακροδεξιά καταγράφει άνοδο στην Ευρώπη. Μάλιστα, φαίνεται να υποστηρίζεται σε χώρες που συχνά θεωρούνται ως οι πιο ένθερμες φιλοευρωπαϊκές.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει 10 επιπλέον έδρες και να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Ο Geert Wilders, ο νικητής - έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023 στην Ολλανδία, εμφανίζεται να καταλαμβάνει εννέα έδρες.

Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας. Στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, πάνε για τρεις έδρες το καθένα. Το κόμμα AfD της Γερμανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την κοινή τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

dimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a4_ff7eb.jpgdimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a5_3bc57.jpg

dimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a6_b5296.jpgdimoskopisi_ispsos_euroekloges_2024_a7_28909.jpg

Σε πτώση οι Πράσινοι

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα των Πρασίνων εμφανίζεται να χάνει 17 ευρωβουλευτές, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σημειώνεται ότι η θέση του ΕΛΚ έχει πρόσφατα σκληρύνει κατά των πράσινων πολιτικών της ΕΕ.

Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η Ipsos διεξήγαγε τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα σε 25.916 άτομα σε 18 χώρες, μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αυτά σταθμίστηκαν εκ νέου για να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα και συμπληρώθηκαν με έρευνα για τα υπόλοιπα, μικρότερα εννέα μέλη της ΕΕ.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news